Započeto

Reforma željezničke mreže

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na reformu željezničke mreže:

“Potrebno je reformisati željezničku mrežu, počevši od banalnih stvari, preko sanacija pruga da bismo u doglednoj budućnosti nabavili nove vozove koji će privući putnike da u većoj mjeri koriste željeznički saobraćaj, koji je udobniji, bezbjedniji i jeftniji od drumskog.”

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović 9.2.2023. godine razgovarali su u Banjaluci sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom.

Pored ostalog, teme su bile i projekti iz oblasti željezničkog saobraćaja.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu koji Republika Srpska realizuje sa Svjetskom bankom, a po pitanju restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, kao i o novim projektima u željezničkom saobraćaju, u kontekstu izgradnje novih željezničkih pravaca.

Vlada RS, 9.2.2023.  

Ministar Čubrilović je 6.3.2023. godine održao sastanak sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj BiH Manuelom Nesl na temu implementacije aktuelnih projekata koji se realizuju uz podršku EBRD-a.

Kako je tim povodom javnost obaviještena, na sastanku je razgovarano o nastavku finansijske podrške infrastrukturnim projektima – rekonstrukciji magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje, Koridoru 5C, željeznicama i rekonstrukciji pruga, te provođenju preuzetih obaveza i planovima za dalju realizaciju mjera.

U intervjuu za agenciju SRNA, Čubrilović je potvrdio da su nastavljene aktivnosti na sprovođenju projekta restrukturiranja “Željeznica Republike Srpske”.

Istrajaćemo na ovome projektu bez obzira na poteškoće i veliki novac koji je neophodno obezbijediti za restrukturiranje. Broj radnika u preduzeću doveden je na onu mjeru koju takva željeznica može da podnese.

Nedeljko Čubrilović, 21.3.2023.  

Tom prilikom ministar je naglasio da su u toku pregovori sa Svjetskom i Evropskom bankom za podršku rekonstrukciji infrastrukture, odnosno pruge, te osposobljavanje za priključak na dio prema Evropi i dio prema Srbiji.

Na tome se intenzivno radi. Pregovara se i sa nekim fondovima koji su izrazili želju za partnerstvom sa Republikom Srpskom i Željeznicama Srpske.

 Nedeljko Čubrilović, 21.3.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!