Započeto

Reforma socijalnog osiguranja

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

SDP BiH se zalaže za sistemsku reformu socijalnog osiguranja – penzionog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja. Reforma penzijskog sistema treba osigurati dostojanstven život starih osoba koje su ostvarivale puni radni staž i doprinose javnim fondovima, pri čemu se preferira mješoviti penzioni sistem koji je zasnovan na kombinaciji javnog i privatnog fonda. U takvom sistemu bi se putem javnog fonda osigurala generacijska solidarnost jer bi poslodavac bio obavezan vršiti uplate doprinosa, a putem privatnog fonda bi se dijelom na obaveznoj, a dijelom na dobrovoljnoj osnovi osigurala vrsta štednje za osiguranike i time stvorila veća sigurnost.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni dopremijer i ministar finansija Toni Kraljević razgovarali su 31.5.2023. godine u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH. Na sastanku je zaključeno da je neophodna intenzivna saradnja sa Ministarstvom finansija u pogledu izmjene poreskih propisa kojim bi se omogućile poreske olakšice građanima kod ugovaranja dodatne penzione i zdravstvene zaštite, odnosno dobrovoljnog penzionog, životnog i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i šefa Ureda Svjetske banke u BiH Christopherom  Sheldonom održanog 5.7.2023. godine, dogovorena je saradnja na reformi Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ministar Delić je sa Sheldonom razgovarao o podršci Svjetske banke prilikom izmjena Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja FBiH, a što bi trebalo omogućiti i pokretanje neophodne reforme ovog zavoda.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, reforma je projekat koji bi trebao biti završen u narednih pet godina. Tokom tog procesa, FBiH treba pokazati da može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse iz zemalja koje su sa Svjetskom bankom prošle ovu reformu.

Na sastanku održanom 12.7.2023. godine, između federalnog ministra Adnana Delića i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julianom Reillyem razgovaralo se između ostalog i o digitalnoj transformaciji federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a koja će doprinijeti napretku javnog sektora i ukupnog društva.

Premijer FBiH Nermin Nikšić, u intervjuu koji je dao za Fenu 3.8.2023. godine, govorio je o radu Vlade FBiH u prvih 100 dana mandata. Tom prilikom, najavio je da će set fiskalnih zakona biti u parlamentarnoj proceduri u septembru 2023. godine te da će svi zakoni biti na snazi od 2024. godine, a jedan od zakona u tom setu jeste i Zakon o doprinosima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!