Neispunjeno

Reforma poljoprivrede

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Reformi poljoprivrede pristupiti ćemo kroz povećanje materijalno-financijske potpore domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima, te poticanjem neuposlenih osoba da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Obrazloženje

U prve dvije godine rada Vlade FBiH nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Na 27. sjednici Vlade FBiH, 15.10.2015, data je saglasnost na Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Kako je obrazloženo, za realizaciju Sporazuma i Programa predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 3.000.000 KM koje, u iznosima od po 1,5 miliona KM, obezbjeđuju Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni zavod za zapošljavanje, dok će se program provoditi zajedno s kantonalnim službama za zapošljavanje. Ciljnu grupu programa čine “prijavljeni na evidenciji nezaposlenih, te upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, bez obzira na stepen obrazovanja i dob, a koji će po odobravanju sredstava registrovati i održati registrovanom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 36 mjeseci i/ili koji će se zaposliti u novoregistovanim ili već postojećim poljoprivrednim obrtima”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!