Nije započeto

Redefinisati paket zdravstvene zaštite

Partije: SDP BiH | Oblasti: Zdravstvo

Redefinisat ćemo osnovni paket zdravstvene zaštite i paket obaveznog zdravstvenog osiguranja. (…) SDP će napraviti kvantifikaciju osnovnog paketa zdravstvenih usluga.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Iz Ureda predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine 21.6.2023. godine saopćili su da se predsjednica FBiH Lidija Bradara sastala sa v.d. ravnateljicom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Vlatkom Martinović. Na sastanku se razgovaralo o više tema, između ostalog i žurnoj potrebi izmjene Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009. godine i Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koja je na snazi od 2008. godine te nikada nije revidirana, navedeno je u saopćenju. 

Na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva zdravstva 28.7.2023. godine objavljen je Poziv za dostavljanje prijedloga, sugestija i mišljenja za izradu novih sustavnih zakona iz područja zdravstva. U pozivu je navedeno sljedeće: 

“Nesporno je da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti (“Službene novine Federacije BiH”, br. 46/10 i 75/13) donijet 2010. godine s podzakonskim aktima koji se donose temeljem navedenog zakona. Također, važeći je još uvijek Zakon o zdravstvenom osiguranju (“Službene novine Federacije BiH”, br. 30/97, 7/02, 70/08, 48/11, 36/18 i 61/22), zajedno s podzakonskim aktima donijetim na temelju tog zakona. Navedeni propisi su dostupni na www.fmoh.gov.ba.

Iako su vršene određene aktivnosti tokom prvih godinu dana rada Vlade FBiH, nisu poduzete konkretne mjere ili aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!