U progresu

Realiziranje snažnih kampanja za podizanje ekološke svijesti građana

Opštine: Travnik

Najsnažniji iskorak napravit ćemo u stvaranju adekvatne turističke infrastrukture koji, između ostalog, obuhvata: Realiziranje snažnih kampanja za podizanje ekološke svijesti građana u skladu sa principima kulture življenja.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Na inicijativu načelnika Kenana Dautovića, od 30. augusta do 5. septembra 2021. godine, organizovana je akcija uređenja i čišćenja Travnika pod nazivom “Sedmica društvene odgovornosti”.

Poziv građanima/kama za učešće u ovoj akciji objavljen je 24. augusta, a istog dana Općina je pozvala i privrednike sa područja ove općine da uzmu učešće u njoj.

Kako je na zvaničnoj internet stranici Općine Travnik objavljeno, nakon završetka akcije “identifikovane su određene kritične tačke i odgovornosti”, dok će kompletan uvid u ono što je urađeno biti moguće napraviti nakon dostavljanja izvještaja koordintaora za rad sa mjesnim zajednicama, a koji, kako je navedeno treba da identifikuje sve probleme i mjere koje se moraju poduzeti.

Iz Općine su saopćili i da su zadovoljni odzivom građana/ki i privrednih subjekata na ovu akciju, a najavljene su i konkretne aktivnosti na uređenju biciklističke staze i šetnice prema Gospinom Vrelu i Vilenici, ali i obezbjeđenju ručnih kosilica Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Travnik i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Nova Bila, Turbe i Vitovlje.

Ovo je samo početak i želja Općine da pokaže svoju zahvalnost građanima na njihovoj spremnosti da se uključe u akciju koju je pokrenuo načelnik ali i da pokažemo odgovornost prema željama građana da učestvuju u razvoju svog grada.

Općina Travnik, 7.9.2021.

Tokom 2022. godine, kontinuirano su provođene aktivnosti poput poziva na društvenu odgovornost, uklanjanja i saniranja divljih deponija, čišćenje korita Lašve, te aktivnosti kojima su građani i građanke Travnika bili pozivani da selektivno odlažu otpad.

Pored aktivnosti koje je Općina organizirala, akcije koje su pokrenute od strane građana dobile su podršku općinskog načelnika, koji je iskoristio društvene mreže da pohvali i skrene pažnju na ovakve akcije. Slični tekstovi, koji naglašavaju važnost sinergije nadležnih institucija i građana/ki za poboljšanje životnog prostora, u nekoliko su navrata (mart, maj i juli 2022.) objavljeni na zvaničnoj web stranici Općine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!