Započeto

Realizacija sporazuma poslovne zajednice i Vlade RS

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Dijalog poslovne zajednice i Vlade “Taj dijalog je do sad dao vidljive rezultate, a to je da imamo sporazum koji je danas ocijenjen da je realizovan sa nekih 75 odsto, a preostali dio dogovorenih mjera se realizuje i očekujemo realizaciju do kraja godine,”

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: ATV BL

Na konferenciji prissvrednika „Privreda Republike Srpske 2019 – 2022 godine – dijalog za budućnost” održanoj u septembru 2018. godine, istaklo se da je dosadašnji dijalog između Vlade i privrednika dao vidljive rezultate, te da se sporazumom predviđene mjere usvoje u narednom periodu. U novoj postavci Vlade RS, taj pristup je i dalje vidljiv.

Naime, na 6. sjednici Vlade RS, održanoj krajem januara, prihvaćen je prijedlog u razmatranje, primljen od strane Privredne komore RS, i okružnih privrednih sudova vezan u proces likvidacije, odnosno Izmjene i dopune Zakona o likvidacionom postupku, usvojenom u 2002. godini. Prema tim informacijama, nastavljen je konstruktivni dijalog između poslovne zajednice i Vlade RS, iako u početnoj fazi.

Na 29. sjednici Vlade RS, iz jula 2019. godine, utvrđeni su prijedlozi seta zakona koji se odnose direktno na registrovanje poslovnih subjekata, te će se od sada ukidati potreba za fizičkm kopijama dokumenata o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti koje će se obavljati elektronskim putem. Također, registrovanje firme će se moći obavljati elektronskim putem, uz značajno smanjenje troškova. 

Prema tome, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!