Nije započeto

Realizacija projekata kroz model javno-privatnog partnerstva

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Uspostavljanje kataloga JPP projekata i realizacija prvog projekta kroz model JPP kao i uspostavljanje kataloga koncesija i realizacija prvog Javnog poziva za dodjelu koncesije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada KS usvojila je u oktobru 2023. godine Zakon o javno privatnom partnerstvu (JPP) kojim je definisano uspostavljanje i vođenje Kataloga JPP od strane resornog ministarstva. Usvajanje ovog zakona je također mjera u okviru Programa skupštinske većine u KS, a ocijenjena je ispunjenom. Time su stvorene pretpostavke za uspostavu kataloga i realizaciju projekata kroz model JPP.  

Kako je sredinom marta 2024. godine navedeno u odgovoru na upit Istinomjera Ministarsvo privrede Kantona Sarajevo trenutno radi na donošenju podzakonskih akata koji će stvoriti pravni okvir za realizaciju projekata kroz model javno-privatnog partnerstva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!