Prekršeno

Razvoj metalskog sektora

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je u svom predizbornom obraćanju na Palama naveo da značajnu pažnju treba posvetiti i razvoju metalskog sektora koji se odnosi prije svega na Fabriku motora specijalne namjene na Palama, koje želi pojačati poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS, Fabrika motora specijalne namjene na Palama je otišla u stečaj, čime je ovo obećanje ocjenjeno kao prekršeno s obzirom na činjenicu da tekst obećanje glasi da "značajnu pažnju treba posvetiti i razvoju metalskog sektora koji se odnosi prije svega na Fabriku motora specijalne namjene na Palama, koje želi pojačati poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije".

Izvor: socijalisti.ba

U februaru 2019. godine, Fabrika motora specijalne namjene Pale odlazi u stečaj. Prema medijskom izvještavanju bez posla ostaje 69 radnika. Prema službenim informacijama, u junu 2019. godine, objavljen je Javni poziv za prikupljanje ponuda radi izbora najboljeg ponuđača, u kojem Fabrika motora specijalne namjene a.d. Pale u sklopu rješavanja stečajnog postupka rasprodaje imovinu preduzeća. 

U 2020. godini, na portalu Vlade RS posvećenom investicijskim mogućnostima, pored Fabrika motora za specijalne namjene Pale, investiranje je ponuđeno i u sljedeće fabrike metalske industrije: „Nova tvornica prečistača“ a.d. Rogatica, „Orao“ a.d. Bijeljina i „Kosmos“ a.d. Banja Luka.

I u 2021. godini, na portalu Vlade RS posvećenom investicijskim mogućnostima, investitorima su ponućena ista četiri preduzeća kao i u 2020. godini.

U januaru 2020. godine najavljeno je da će Fabrika motora specijalne namjene biti reorganizovana zahvaljujći strateškom partneru iz Srbije i poslije pregovora sa nekoliko zainteresovanih investitora, proizvodnja bi ponovo trebala biti pokrenuta. 

Za oživljavanje preduzeća svoj interes je izrazilo i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, jer bi u ovoj fabrici mogli raditi remont motora, što u Srbiji nije moguće.

Navedeno je da se čekaju određene odluke Vlade Republike Srpske, jer je riječ o namjenskoj industriji i da je u planu da u početku bude zaposleno oko 40 radnika.

Stečajni upravnik preduzeća Radoslav Bratić naveo je da je za nepunih godinu dana, koliko je preduzeće u stečaju, prodata samo ona imovina koja nije uslov za ponovno pokretanje proizvodnje i da je na taj način prikupljeno 110.000 KM, a kojima su se pokrili tekući troškovi.

Na sastanku u Beogradu ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević iskazali su namjeru daljeg jačanja saradnje u oblasti namjenske industrije. 

Stefanović je podsjetio na već razvijenu saradnju koju su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostvarili sa fabrikama iz Republike Srpske, kao što su Orao iz Bijeljine, Kosmos iz Banjaluke i Fabrika motora specijalne namene sa Pala.

“Srbija na taj način nastavlja jačanje kapaciteta i modernizaciju svoje vojske, a istovremeno investira i doprinosi jačanju privrede Republike Srpske”. Nebojša Stefanović

Bijeljinski Orao je 19.2.2021. godine potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije čija je vrijednost 3,7 miliona eura, a riječ je o remontu motora “viper” za avione “orao” i “super galeb G-4”.

Također, uspješna saradnja ovog preduzeća ostvarena je i potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i dogovor sa predstavnicima ratnog vazduhoplovstva Indije o mogućnostima generalnog remonta novog tipa motora, koji bi za ovo preduzeće predstavljao posao za narednih deset godina, te je najavljeno širenje poslovanja i na tržište Nigerije.

Iako je pandemija korona virusa ostavila velike posljedice na tržište, te stalnim oscilacijama cijena na tržištu, vazduhoplovni zavod “Kosmos” a.d. iz Banja Luke 2021. godinu završio je sa 80.000 KM u plusu, čime je za ovu fabriku nastavljen trend pozitivnog poslovanje petu godinu za redom. Dobit ovog preduzeća u poslovnim prihodima iznosila je 200.000 KM.

Kako bi se spriječio odlazak u likvidaciju nakon stečaja, Vlada Republike Srpske je 2009. godine kupila  “Novu tvornicu prečistača” iz Rogatice za nešto više od tri miliona maraka.

Nedugo nakon toga, u augustu 2020. godine preduzeće je dobilo dozvolu od Vlade Republike Srpske za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme.

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske do sada je pokušala čak pet puta prodati “Novu tvornicu prečistača”, a čija je vrijednost procijenjena na 7,9 miliona maraka.

Nakon provedenog javnog poziva, 21.7.2022. godine na Banjalučkoj berzi objavljeni su rezultati tendera koji su proglašeni neuspjelim.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!