Prekršeno

Razvoj metalskog sektora

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je u svom predizbornom obraćanju na Palama naveo da značajnu pažnju treba posvetiti i razvoju metalskog sektora koji se odnosi prije svega na Fabriku motora specijalne namjene na Palama, koje želi pojačati poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS, Fabrika motora specijalne namjene na Palama je otišla u stečaj, čime je ovo obećanje ocjenjeno kao prekršeno. Od tada Vlada RS nije imala značajnih koraka ka razvoju metalskog sektora.

Izvor: socijalisti.ba

U februaru 2019. godine, Fabrika motora specijalne namjene Pale odlazi u stečaj. 

Prema medijskom izvještavanju bez posla ostaje 69 radnika. Prema službenim informacijama, u junu 2019. godine, objavljen je Javni poziv za prikupljanje ponuda radi izbora najboljeg ponuđača, u kojem Fabrika motora specijalne namjene a.d. Pale u sklopu rješavanja stečajnog postupka rasprodaje imovinu preduzeća.


U 2020. godini, na portalu Vlade RS posvećenom investicijskim mogućnostima, pored Fabrika motora za specijalne namjene Pale, investiranje je ponuđeno i u sljedeće fabrike metalske industrije:

„Nova tvornica prečistača“ a.d. Rogatica
„Orao“ a.d. Bijeljina
„Kosmos“ a.d. Banja Luka


I u 2021. godini, na portalu Vlade RS posvećenom investicijskim mogućnostima, investitorima su ponućena ista četiri preduzeća kao i u 2020. godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!