Započeto

Razvoj luka

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Vodeni transport zahtijeva reviziju plovnih puteva i infrastrukture, investicije u razvoj luka na Savi, te pripreme u smjeru izgradnje luke u Neumu.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U decembru 2022. godine, tokom mandata prethodnog saziva Vijeća ministara BiH potpisan je ugovor o grantu u iznosu od tri miliona eura namijenjenih za modernizaciju Luke Brčko. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je omogućila Evropska unija (EU), a kojim će upravljati EBRD.

U martu 2023. godine je saopšteno da se treća faza modernizacije brčanske Luke odvija prema planiranoj dinamici. Modernizacija Javnog preduzeća Luka Brčko između ostalog podrazumijeva i izgradnju pruge i rekonstrukciju pristupnog puta do Luke.

U julu 2023. godine, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto sa direktorom JP “Luka Brčko” Pericom Josićem i gradonačelnikom Brčko distrikta Zijadom Nišićem obišao je JP „Luka Brčko“. Stavljanje u funkciju Luke Brčko, kako su saopćili iz Ministarstva, uvjetovano je izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje, što bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!