Započeto

Razvoj kulture sjećanja

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Razvoj kulture sjećanja i odavanje posebnog priznanja učesnicima odbrane BiH.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije BiH je donijela i odluku kojom se 11. juli 2023. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH, kao i Odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na području Federacije BiH zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 25.5.1995. godine.

Arhiv Federacije je, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, 4. jula 2023. godine u atomskom skloništu na Ciglanama u Sarajevu organizovao izložbu pod nazivom “Underground-Pod zemljom”. Izložba je pored fotografija upotpunjena, i javnosti po prvi put prezentirana, sa orginalnim ličnim predmetima žrtava te autentičnim audio i video materijalima.

Federalni premijer i ministri boravili su u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica. Kako je navedeno na službenoj stranici Fedralnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, Vlada Federacije je i ove godine osigurala neophodnu finansijsku, tehničku, ljudsku i drugu potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice.

Prema informacijama sa službene stranice Fedralnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, ministar Lokmić je u prvih 100 dana mandata prisustvovao i brojnim obilježavanjima godišnjica pogibija i manifestacijama s ciljem jačanja kulture sjećanja (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X). Između ostalog, ministar Lokmić prisustvovao je i otvaranju spomen-parka „Galica“ na Vlašiću.

Vlada Federacije BiH je 8.4.2024. godine donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstva namijenjena boračkim kategorijama u ukupnom iznosu od 2.990.000 KM. 

U okviru Prvog programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele “Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja”, utvrđenih u Budžetu FBiH za 2024. godinu, planirana su sredstva u iznosu od 1.200.000 KM. 

Pravo prijave na Javni poziv za korištenje ovih sredstava mogu ostvariti udruženja koja okupljaju boračku populaciju, institucije i vjerske zajednice sa programima usmjerenim na realizaciju ciljeva proizašlih iz namjene ovih sredstava.

Četvrtim Programom predviđen je iznos od 500.000 KM namijenjen za sufinansiranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!