Započeto

Razvoj informatičkog društva

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

U intervju za portal Nezavisne (29.9.2022) Milorad Dodik najavio je razvoj informatičkog društva u RS-u: “Pokušaćemo da nađemo mlade i školovane ljude u inostranstvu za neke segmente koji su vezani za ekonomiju. Želimo da napravimo Republiku kao informatičko društvo, da se sve što je moguće obavlja online. U ovom mandatu smo postavili temelje, formirali smo Ministarstvo, sada moramo da obuhvatimo cijelo društvo”, rekao je Dodik.

Izvor: Intervju, Milorad Dodik, Nezavisne novine, 29.9.2022.

Vlada RS krajem avgusta 2023. godine donijela je Odluku o usvajanju strategije razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u Republici Srpskoj za period 2023–2029. godine.

Izvor: Freepik

Na svojoj 35. sjednici održanoj 31.8.2023. godine, Vlada RS donijela je Odluku o usvajanju strategije razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u Republici Srpskoj za period 2023–2029. godine.

Kako je tim povodom navedeno na zvaničnoj stranici Vlade, Strategija ima 4 cilja podijeljena u 9 prioriteta, a koji obuhvataju 27 mjera sa 12 ključnih strateških projekata. 

U okviru trećeg strateškog cilja, precizirano je, stremi se ubrzanom razvoju informacionog društva, uz visok stepen ostvarene informacione bezbjednosti što predstavlja jednu od najvećih šansi za Republiku Srpsku, kako zbog visokog nivoa dodatne vrijednosti koji ostvaruje i atraktivnih radnih mjesta za mlade, tako i zbog katalitičkog uticaja na inovacije i konkurentnost u drugim privrednim sektorima. 

Uz to, olakšava se uklapanje u globalni trend digitalizacije svih sfera ekonomije i društva, kako bi se smanjilo zaostajanje za razvijenim zemljama, pružale bolje i brže usluge javnog sektora i olakšalo održavanje naših privrednih subjekata u lancima vrijednosti u kojima učestvuju.

Vlada RS, 31.8.2023.

Ranije, u Programu Vlade RS za mandat 2022-2026 ključne reformske oblasti definisane su kroz pet reformskih stubova, a jedan od njih je bila i Digitalizacija. Kako je navedeno u Programu, ovaj stub zasniva se na pet reformi: izrada Registra zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstvo i javna preduzeća, nastavak reforme javne uprave, unapređenje Registra podsticaja privredi, digitalizacija procesa sa jedinicama lokalne samouprave i digitalizacija sektora osiguranja.

Na sjednici održanoj krajem 2022. godine, Vlada RS donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu privrede i preduzetništva na poziciji – Tekući grant za provođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i uspostavljanja poslovnih zona u iznosu od 903.808,00 KM. 

Kako je tom prilikom navedeno u saopćenju Vlade, sredstva su namijenjena za dodjelu podsticaja privrednim subjektima za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije i očuvanje starih zanata, a u skladu sa  Zakonom o razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i Uredbe o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća.

Na sjednici održanoj početkom februara 2023. godine, Vlada RS usvojila je Odluku o Politici medijske i informacijske pismenosti u RS za period 2023-2027. godina. Iz Vlade je saopćeno da se provođenjem ove politike očekuje ostvarenje nekoliko ključnih ciljeva: unapređenje  medijske pismenosti, podsticanje digitalne inkluzije, te osposobljavanje i osnaživanje građana i medija.

Na sjednici održanoj 23.2.2023. godine, Vlada je usvojila Strategiju razvoja lokalne samouprave u RS za period 2023-2029. godina. Među mjerama za unapređenje lokalne samouprave predviđena je i digitalna transformacija.

Kako je javnost 28.8.2023. godine obaviještena putem zvanične stranice Ministrstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS obaviještena, ministarstvo je pripremilo Nacrt Pravilnika o sufinansiranju projekata razvoja tehnologija i zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede – „Sinergija”, koji će na uvidu javnosti biti 15 dana, do 12.9.2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!