Započeto

Razvoj informatičkog društva

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

U intervju za portal Nezavisne (29.9.2022) Milorad Dodik najavio je razvoj informatičkog društva u RS-u: “Pokušaćemo da nađemo mlade i školovane ljude u inostranstvu za neke segmente koji su vezani za ekonomiju. Želimo da napravimo Republiku kao informatičko društvo, da se sve što je moguće obavlja online. U ovom mandatu smo postavili temelje, formirali smo Ministarstvo, sada moramo da obuhvatimo cijelo društvo”, rekao je Dodik.

Obrazloženje

Tokom prvih godinu dana mandata Vlade RS, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Intervju, Milorad Dodik, Nezavisne novine, 29.9.2022.

Na 35. sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 31.8.2023. godine, donesena je  Strategija razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u Republici Srpskoj za period 2023–2029. godine. Strategija ima četiri cilja podijeljena u devet prioriteta koji obuhvataju 27 mjera sa 12 ključnih strateških projekata. 

Ranije, u Programu Vlade RS za mandat 2022-2026 ključne reformske oblasti definisane su kroz pet reformskih stubova, a jedan od njih je bila i Digitalizacija. Kako je navedeno u Programu, ovaj stub zasniva se na pet reformi: izrada Registra zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstvo i javna preduzeća, nastavak reforme javne uprave, unapređenje Registra podsticaja privredi, digitalizacija procesa sa jedinicama lokalne samouprave i digitalizacija sektora osiguranja.

Na sjednici održanoj krajem 2022. godine, Vlada RS donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu privrede i preduzetništva na poziciji – Tekući grant za provođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i uspostavljanja poslovnih zona u iznosu od 903.808,00 KM. 

Kako je tom prilikom navedeno u saopćenju Vlade, sredstva su namijenjena za dodjelu podsticaja privrednim subjektima za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije i očuvanje starih zanata, a u skladu sa  Zakonom o razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i Uredbe o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća.

Na sjednici održanoj početkom februara 2023. godine, Vlada RS usvojila je Odluku o Politici medijske i informacijske pismenosti u RS za period 2023-2027. godina. Iz Vlade je saopćeno da se provođenjem ove politike očekuje ostvarenje nekoliko ključnih ciljeva: unapređenje  medijske pismenosti, podsticanje digitalne inkluzije, te osposobljavanje i osnaživanje građana i medija.

Na sjednici održanoj 23.2.2023. godine, Vlada je usvojila Strategiju razvoja lokalne samouprave u RS za period 2023-2029. godina. Među mjerama za unapređenje lokalne samouprave predviđena je i digitalna transformacija.

Na 37. sjednici Vlada RS je donijela Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na Plan korištenja sredstava (za period 1.1. – 31.12.2023. godine) za provođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i uspostavljanja poslovnih zona u iznosu od 380.000 KM.

Planom korištenja sredstava planirano je 380.000 KM za dodjelu podsticaja privrednim subjektima za projekte koji za predmet imaju digitalnu transformaciju poslovanja, tehničke inovacije i očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaćih radinosti. Javni poziv raspisan je u septembru 2023. godine.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS  objavilo je  28.8.2023. godine Nacrt Pravilnika o sufinansiranju projekata razvoja tehnologija i zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede – „Sinergija” na uvid javnosti. 

Pravilnikom bi trebao biti utvrđen postupak, mjerila, uslovi i način izbora prijava za program finansijske podrške projektima razvoja tehnologija, obezbjeđenja savremene opreme kojom se uvodi nova ili značajno poboljšava postojeća tehnologija, učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija, projekti učešća u programima Evropske unije ili u međunarodnim projektima za razvoj tehnologija finansiranim od strane. 


U okviru ugovora koji je potpisan između kompanije “Elta Systems” iz Izraela i Ministarstva za nautčnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske održana je “Sajber akademija” od 4. do 8. septembra 2023. godine u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka. Kako se navodi u saopštenju, učesnici programa sajber akademije stiču šire znanje u polju sajber napada i načina odbrane od potencijalnih prijetnji.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!