Nije započeto

Razvoj industrijske proizvodnje

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić je pri jednom od predizbornih obraćanja posebno izdvojio područja koja obuhvataju Istočnu Ilidžu, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Rogaticu i Han Pijesak, od kojih SPRS želi da Vlade Srpske najdirektnijim mjerama podstiče razvoj industrijske proizvodnje.

Obrazloženje

U prvih 100 dana rada Vlade RS nije bilo aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

U tom svjetlu Vlada RS je pri Prvoj sjednici, usvojila Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u RS za 2019. godinu. U odluci su sadržane i jedinice obuhvaćenje Đokićevim obećanjem, pri čemu su Istočno Novo Sarajevo, te Istočna Ilidža razvijene jedinice lokalne samouprave. Sokolac pripada srednje razvijenim jedinicama, dok Han Pijesak pripada nerazvijenim jedinicama.

U 13. sjednici Vlade RS, Vlada je donijela Odluku o isplati akontacije finansijskih sredstava izrazito nerazvijenim, i nerazvijenim (kojima pripada i područje Han Pijeska) jedinicama lokalne samouprave – u ukupnom iznosu od 500.000 KM. Han pijesku je dodijeljeno 14,705,88 KM. Utrošenje sredstava je u nadležnosti lokalne uprave. Ostalim gore pomenutim opštinama nisu dodijeljena nikakva sredstva ovog tipa.

U svjetlu industrijskog razvoja, na 8. sjednici Vlade RS, donešen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, gdje je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja – odnosno, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja.

Sa druge strane, u dosadašnjim zasjedanjima Vlade RS nije bilo govora o direktnom finansiranju novih niti postojećih industrijskih postrojenja u pomenutim opštinama, kao ni direktnom subvencioniranju industrijskih grana privrede.

Prema tome, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!