Nije započeto

Razvoj industrije softvera

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Ekonomija

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na razvoj industrije softvera:

“Vlada Republike Srpske treba da pomogne razvoj industrije softvera.”

Obrazloženje

U prvih 100 dana mandata Vlada RS nije provodila aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Ujedinjena Srpska, Platforma za Opšte izbore 2022.

Na 30. sjednici Vlada RS donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na Plan korištenja sredstava, za period 1.1 – 31.12.2023. godine, za Podršku razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija, u iznosu od 14.500.000 KM. 

Javni poziv raspisan za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini raspisan je u julu 2023. Od 315 prijavljenih privrednih subjekata, njih 233 je ispunjavalo propisane uslove. 

Rezultati poziva ne sadrže namjenu dodijeljenih podsticaja.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS  objavilo je  28.8.2023. godine Nacrt Pravilnika o sufinansiranju projekata razvoja tehnologija i zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede – „Sinergija” na uvid javnosti. 

Pravilnikom bi trebao biti utvrđen postupak, mjerila, uslovi i način izbora prijava za program finansijske podrške projektima razvoja tehnologija, obezbjeđenja savremene opreme kojom se uvodi nova ili značajno poboljšava postojeća tehnologija, učešća na stručnim skupovima o razvoju tehnologija, projekti učešća u programima Evropske unije ili u međunarodnim projektima za razvoj tehnologija finansiranim od strane. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!