Započeto

Razvoj državnog stambenog fonda i kapaciteta socijalnog stanovanja

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Razvoj državnog stambenog fonda i kapaciteta socijalnog stanovanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U sklopu razvoja državnog stambenog fonda, u maju 2023. godine objavljena je informacija da je Orašje posljednja lokalna zajednica u Posavskom kantonu u kojem je završena i stavljena u funkciju zgrada za socijalno stanovanje, izgrađena kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini. Svečanim uručenjem ključeva, svoje stambeno pitanje trajno je riješilo 25 porodica, raseljenih osoba i povratnika u Orašje te porodica iz socijalne kategorije. 

U sklopu istog programa, 19.6.2023. godine, ključeve stanova dobilo je i 30 porodica raseljenih i socijalno ugroženih osoba s područja grada Čapljine.

Za realizaciju Regionalnog stambenog programa u Budžetu Vlade FBiH za 2023. godinu, a koji je nastao po prijedlogu prethodnog sastava Vlade, u pregledu kapitalnih projekata, planirana su sredstva u iznosu od 3.650.000 KM, a koje je obezbijedila Razvojna banka vijeća Europe (CEB). U istom dijelu, za realizaciju zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja iz Budžeta FBiH izdvojena su sredstva u iznosu od 145.000 KM za 2023. godinu, dok je Razvojna banka vijeća Europe (CEB) za ovu namjenu obezbijedila sredstva u iznosu od 9.910.606 KM. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je krajem juna 2023. godine da su pri kraju radovi prve faze na izgradnji prve stambene jedinice ‘Odjela B’ – Urlenike koji kao odjel psihijatrije od 2004. godine djeluje u sklopu Zavoda za zbrinjavanje osoba s invaliditetom Drin u Fojnici. Sastoji od tri paviljona u kojima su smješteni korisnici sa hroničnim psihičkim oboljenjima a u kojima boravi 120 odraslih korisnika.

Kako je na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike objavljeno 30.4.2024. godine uspješno je realizovana Prva faza izgradnje jednog od objekata Odjela Urlenike (Blok br. 2), odnosno okončano  izvođenje svih vanjskih radova i dio grubih unutrašnjih radova. 

Za realizaciju ove faze izdvojeno je 2.014.317,85 KM, od čega je 1.709.655,00 KM, a u okviru druge faze koja je započela i čijij je rok za završetak 90 dana, očekuje se realizacija preostalih građevinskih radova čijom će se realizacijom, kako je dodano, stvoriti uslovi za useljenje u objekat.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!