Nije započeto

Razvoj centralizovanog informacionog sistema centralizovano praćenja stanja usjeva

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Neophodan je razvoj jedinstvenog i centralizovanog informacionog sistema, koji će unaprijediti postojeće sisteme za sakupljanje podataka, omogućiti analizu i razvoj komplementarnih sistema, koji će imati ze cilj centralizovano praćenja stanja usjeva, obezbjeđivanje kvalitete proizvodnje, te obezbijediti relevantnu osnovu za planiranje razvoja i donošenje strateških odluka.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na 4. sjednici održanoj u Mostaru 1.6.2023, Vlada FBiH utvrdila je Izvještaj o stanju poljoprivrede – “Zeleni izvještaj“ u Federaciji BiH za 2022. godinu. U izvještaju je data preporuka institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, prije svih resornom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnije uloge na realizaciji aktivnosti iz njihove nadležnosti, uključujući unapređenje poljoprivredne statistike i informacionog sistema (uspostavu dijelova budućeg IACS sistema u BiH uspostavom Sistema računovodstva na farmama (FADN), Informacionog sistema o zemljišnim parcelama (LPIS) i Poljoprivrednog tržišnog informativnog sistema (PTIS) sa centralnom reprodukcijom podataka na državnom nivou), usklađivanje sistema zemljišnih registara i unapređenje procesa upravljanja zemljištem, kao i pokretanje potrebnih aktivnosti oko provođenja poljoprivrednog popisa u BiH radi dobivanja preciznog uvida u stanje poljoprivrede u BiH.

Ipak, tokom prve godine dana rada Vlade FBiH nisu zabilježene mjere za implementaciju navedenih preporuka niti druge značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!