Djelimično ispunjeno

Razvoj avio-saobraćaja

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Snažno ću se zalagati i za projekte koji su vezani za opštine ove izborne jedinice, izgradnju novog mosta na Savi i povezivanje auto-puteva Banjaluka-Gradiška i Beograd-Zagreb, te razvoj avio-saobraćaja”, naveo je Protić.

Izvor: socijalisti.ba

Nosilac liste Socijalističke partije za poslanika u Narodnoj Skupštini RS Slobodan Protić, obećao je na centralnoj predizbornoj tribini SPRS u Gradišci kako će se zalagati za izgradnju novog mosta na Savi, uz povezivanje autoputa Banjaluka – Gradiška, Beograd – Zagreb, te razvoju avio-saobraćaja. Protić je nakon Izbora 2018. godine, ostao na poziciji predsjednika Izvršnog odbora Socijalističke partije RS, međutim nije ostvatio mandat u NSRS.

Prema izvještavanju razgovora predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa rukovodstvom aerodroma u Banjaluci, koja je istakla da su predviđena ulaganja u dalji razvoj aerodroma Banjaluka. Također, vezano uz poslovanje Aerodroma Banjaluka, došlo je do uvođenja novih putničkih linija, kao i ulaska Irske kompanije RyanAir na tržište. Gradnja kargo dijela aerodroma, nastavljena je u 2019. godini, te su uvedene nove avio-linije kroz saradnju sa kompanijom RyanAir.

Sa druge strane, sprega između umrežavanja putne infrastrukture uveliko će pomoći daljem razvoju avio saobraćaja u Banjaluci. Istinomjer će i dalje aktivno pratiti razvoj saradnje između RS i Hrvatske u kontekstu graničnog prelaza Gradiška, kao i nastavak infrastrukturnih ulaganja u Aerodrom Banjaluka.

Radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške počeli su u oktobru 2019. godine. Prema Planu rada Vlade RS za 2020. godinu za izgradnju je 30 mjeseci, odnosno kako je navedeno u planu, most bi trebao biti gotov do aprila 2022. godine.  

April 2019.
“Dogovorili smo sa resornim ministrom i rukovodstvom Aerodroma da iskažu svoje potrebe za razvoj tog preduzeća kako bi ta firma u narednih godinu i po dana išla naprijed. Ovaj aerodrom će vrlo brzo imati mogućnost za slijetanje i polijetanje sa obje strane piste, pa čak i u lošijim vremenskim prilikama i noću, odnosno radiće 24 sata”, rekao je Višković, koji je prethodno razgovarao sa rukovodstvom “Aerodroma Republike Srpske”.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je let Banjaluka-Berlin četvrta linija “Rajanera” sa republičkog aerodroma.

“U prvim mjesecima ove godine premašili smo nekadašnji broj putnika na godišnjem nivou. Očekujemo sa ostalim planiranim avio-linijama, odnosno čarterima za Tursku i Grčku, uz liniju za Beograd i druge destinacije, oko 200.000 putnika”, rekao je Trninić.

On je istakao da Aerodrom Banjaluka postaje respektabilan objekat, te da na njegovom razvoju treba dalje raditi, za šta je potrebna podrška Vlade.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Aerodroma Republike Srpske” Zoran Injac rekao je da će avion “Rajanera” od Banjaluke do Berlina letjeti dva puta sedmično.

“I ovaj let se uklapa u naš razvojni koncept i nastavićemo da razvijamo ovdašnji avio-saobraćaj na zadovoljstvo svih građana. Vlada Srpske niz godina podržava razvoj naše firme i to će biti nastavljeno”, rekao je Injac.

Juni 2021.
Generalni direktor Aerodroma Banjaluka Milan Račić rekao je da prvi let kompanije “Vizer”, koji je danas u Banjaluku stigao iz Dortmunda, predstavlja istorijski momenat za ovu kompaniju, ali i Republiku Srpsku, te novi korak u razvoju avio-saobraćaj u Srpskoj.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Ćorić je naveo da linija pokazuje kapacitet i razvojni intenzitet vlasti Republike Srpske, ali i menadžmenta Aerodroma Banjaluka, te napomenuo kako su intenzivno radili i u vrijeme pandemije. Istakao je da Aerodromi Banjaluka imaju kapacitet da postanu važna destinacija i da se dostigne cilj od 500.000 putnika godišnje.

Avgust 2021.
Pojava virusa Covid-19 obustavila je ili značajno redukovala saobraćaj globalno na svim aerodromima.

“Nakon više od godinu dana od prizemljenja mnogih aviokomanija, ublažavanjem mjera a onda i njihovim ukidanjem, znali smo da će se kapaciteti osloboditi i da će se morati letjeti i putovati. Baš iz tog razloga dogovorili smo i posao sa aviokompanijom Wizz Air, novim nacionalnim prevoznikom Crne Gore Air Montenegro te ugovorili i čarter letove za Tursku što je, pokazalo se, pun pogodak. Veoma veliko interesovanje i želja gradjana za putovanjem u Evropu kao i dolazak naših gradjana iz inostranstva, uz godišnje odmore su dali rezultat da smo u julu mjesecu imali skoro 28 000 putnika što je najveci broj putnika u jednom mjesecu od nastanka aerodroma Banja Luka. Zanimljiv istorijski rezultat koji je i mene iznenadio. Da li smo zadovoljni? Jesmo! Ali može bolje i više. Idemo dalje jer ovo je dobra prilika da se ostvare i neki veći i dugoročniji ciljevi. Ne smiju se gubiti prilike.” – Direktor Aerodroma Republike Srpske Milan Račić

Kompanija Wizz Air objavila je početak nove avio-linije Hamburg – Banja Luka – Hamburg počev od decembra mjeseca 2021. godine.

V.d. direktora Aerodroma Republike Srpske Milan Račić JE IZJAVIO: “Zadovoljstvo se nastavlja i dalje u saradnji sa WizzAirom i danas možemo objaviti našim građanima početak letova Hamburg – Banja Luka. Raduje nas povećanje broja destinacija sa našeg aerodroma čime povezujemo Republiku Srpsku, Banja Luku, BiH i region sa Svijetom. Razvoj avio-saobraćaja u velikoj mjeri pomaže privrednom, ekonomskom i turističkom razvoju i promociji Republike Srpske, Banja Luke, BiH i regiona, te smo ponosni što radimo na povezivanju sa Svijetom.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!