Djelimično ispunjeno

Rast industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od najmanje 4%

Partije: SDA | Oblasti: Ekonomija

Rast industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od najmanje 4%.

Izvor: SDA "Agedna BiH 2026"

Na 16. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, 10. 9. 2020. usvojena je Informacija Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar-juni 2020. godine u Bosni i Hercegovini, u kojoj se kaže da je došlo do slabljenja ekonomske aktivnosti.

U Informaciji se navodi da je u prvoj polovici 2020. godine u BiH zabilježen pad industrijske proizvodnje za 9,1 %, pri čemu je pad izvozno orijentirane prerađivačke industrije iznosio 13 %. To je, u kombinaciji s efektom izuzetno oslabljenje izvozne tražnje uslijed totalnog lockdowna zbog pandemije Covida-19, dovelo do pada ukupne vanjskotrgovinske robne razmjene za oko 1/5, pri čemu su stope pada izvoza i uvoza bile 15,1 %, odnosno 18 %.


Kako se vidi iz grafičkog prikaza podataka na web stranici Trading Economics, koja za izvor koristi podatke Agencije za statistiku BiH, industrijska proizvodnja imala je negativan trend tokom 2020. godine, koji je iznosio -6,6, a on je uzrokovan globalnom krizom usljed proglašenja pandemije Covid 19. 

Tokom 2021. i prve polovine 2022. godine trend rasta industrijske proizvodnje bio je pozitivan, pa je tako u prosjeku u 2021. Industrijska proizvodnja rasla 10,5%, dok je u prvoj polovini 2022. godine rast iznosio 4,4%. Tako je ako se u obzir uzme period od početka 2020. godine do kraja juna 2022. godine, ukupni prosječni rast industrijske proizvodnje godišnje iznosio 2,7%.


source: tradingeconomics.com

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!