Započeto

Racionalizacija operativnog poslovanja JP Autoceste FBiH u oblasti naplate

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Racionalizacija operativnog poslovanja JP Autoceste FBiH u oblasti naplate, kroz stimulativne mjere za širu i pogodniju upotrebu ACC tagova, te adekvatno kapacitiranje službi za održavanje i nadzor ceste i cestovnog pojasa.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Autoceste FBiH i Javno preduzeće Autoputevi RS 16.6.2023. godine potpisali su memorandum o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja u oba entiteta.

Od 21.7.2023. godine moguće je izvršiti aktivaciju partnerskih TAG uređaja JP Autoputevi RS na svim naplatnim mjestima JP Autoceste FBiH. Korištenjem TAG uređaja u sistemu Autocesta FBiH neće se trošiti sredstva koja su u pretplati kod drugog upravitelja. Treba navesti da je riječ o aktivnosti koja je započeta tokom mandata prethodne vlade.


Sredinom decembra 2023. godine iz JP Autoceste FBiH saopšteno je da će od 15.12.2023. godine naplatno mjesto Kakanj 1 (Papratnica – izlaz za TE Kakanj) moći da se koristiti isključivo za elektronsku naplatu cestarine.

U saopštenju se još i navodi da uvođenje Only ACC TAG sistema ima za cilj podizanje “svijesti kod korisnika o prednostima elektronskog načina plaćanja autoceste (brži protok vozila i bonus od 20% na svaku uplatu korisnika), a osim navedenog, uvođenje Only ACC TAG sustava dovesti će do smanjenja troškova poslovanja uz zadržavanje standarda korištenja naplatnih mjesta”.

Iz JP Autoceste FBiH naveli su da je ovo naplatno mjesto prvo naplatno mjesto na kojemu će zaživiti Only ACC TAG sustav s obzirom da se radi o naplatnom mjestu na kojem veći broj korisnika koristi elektronsku naplatu cestarine.

Dan kasnije, v.d. Izvršni direktor za upravljanje i održavanje Mirko Rogić  sa zaposlenim iz JP Autoceste FBIH uručio je poklon vaučere korisnicima manualne naplate za  preuzimanje ACC TAG uređaja na naplatnim mjestima od Bradine do Zenice sjever.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!