Započeto

Provođenje revizije svih sumnjivih diploma

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Pravna država

Obvezno provođenje revizije svih sumnjivih diploma, pogotovo onih koje su kupljene na raznim fakultetima te jačanje statusa svih djelatnika u obrazovanju, kao i uvjeta za kvalitetno obrazovanje.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je 1.8.2023. objavilo saopćenje za javnost naslovljeno “Primjena nulte tolerancije na prakse izdavanja lažnih diploma”, kojim se nastoji podstaći zaštita integriteta i autentičnosti diploma, te je poručeno kako su posvećeni unapređenju obrazovanja i očuvanju njegove časti.

Do oktobra 2023. godine revizijom u Federaciji BiH utvrđene su 92 krivotvorene diplome uposlenih u institucijama, zavodima, agencijama i preduzećima .Revizijom su bili obuhavćeni imenovani dužnosnici, te državni službenici.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!