Započeto

Provođenje programa preventivno-promotivnog rada

Opštine: Travnik

Provodit ćemo posebne programe preventivno-promotivnog rada s ciljem podizanja svijesti građana o zdravim stilovima života kroz posebne edukativne programe, u saradnji sa lokalnim medijima, odgojno-obrazovnim ustanovama i nevladinim sektorom, a finansirano iz budžeta grada i fondova Evropske unije.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U janurau 2021. godine, iz Općine Travnik za Istinomjer su rekli da će izgradnja biciklističke staze kroz projekat „Druga faza projekta „Zelena staza“ doprinijeti poboljšanju mobilnosti građana unutar Općine Travnik te povećati dostupnosti grada kao gravitacijskog centra građanima koji putuju iz okolnih manjih mjesta jer se ovom izgradnjom povećava ukupna dužina biciklističkih staza u Općini Travnik na 5,5 km čime se doprinosi prostorno-funkcionalnoj integraciji biciklističko-pješačkog prometa na području cijele Općine Travnik.

Kako je 11.1.2022. godine s tim u vezi između ostalog još navedeno na zvaničnoj stranici Općine Travnik, postignuti rezultati implementacijom projekta su:

– Izgrađena biciklistička staza u dužini od cca 3.000,00 m,

– Korištenjem bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva smanjuje se negativan utjecaj na životnu sredinu,

– Povećanjem dužine i broja biciklističkih staza unutar općine Travnik postiže se poboljšanjem mobilnosti građana te povećava se dostupnost centra građanima koji putuju iz okolnih područja korištenjem bicikla kao alternativnog vida prijevoza,

– Povećanjem broja korisnika biciklizma kao alternativne vrste prijevoza umanjuje se važnost tradicionalno dominantnog cestovnog prometa i samim tim povećava kvaliteta zraka.

Općina Travnik, 11.1.2022. 

U okviru obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik, 21.3.2023. godine, pored ostalih, jedna od aktivnosti bila je i “Za zdrav život I“ prilikom koje je, od strane JU Zavod za javno zdravstvo SBK, organizovano i mjerenje krvnog pritiska i promocija zdravih životnih stilova.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!