Započeto

Provođenje adekvatnih mjera zaštite, spašavanja i upravljanja otpadom

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Provođenje adekvatnih mjera zaštite, spašavanja i upravljanja otpadom (integralni sistem upravljanja) na osnovama cirkularne ekonomije, u kojoj se otpad tretira kao ulazna sirovina za stvaranje nove vrijednosti.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Nakon što je krajem oktobra 2023. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio Strategiju zaštite okoliša 2022. – 2032., u novembru ovaj dokument dobio je i podršku Doma naroda. Kako su saopćili iz Federalnog ministarstva okoliša i turzima, važan dio usvojenog dokumenta upravo je i upravljanje otpadom, stoga “strategija postavlja temelj za uvođenje modernog upravljanja otpadom i reciklažu, smanjenje stvaranja otpada, ponovnu upotrebu, popravak i ponovnu proizvodnju, odnosno uvođenje principa kružne ekonomije”. 


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je 14.3.2024. godine sa saradnicima u Goraždu, gdje se sastala sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Bojanom Krunićem.

Tema je bila početak aktivnosti na gradnji i reorganizaciji nove deponije Trešnjica koja je u pripremi, te zatvaranje sada već skoro pa ilegalne deponije Šišeta. Iskazana je spremnost svih strana i dogovorene su konkretne aktivnosti u vezi sa konačnim početkom radova na deponiji.


Vlada Federacije BiH u aprilu 2024. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, donijela je Uredbu o upravljanju muljem s postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda. Iz Vlade su istakli da entitetu trenutno postoji 15 izgrađenih (i dva u izgradnji) uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, a svima je zajedničko to da stvaraju određene količine mulja koje se isključivo skladište unutar pogona, ili kako je to slučaj u Mostaru nakon ekološkog incidenta od prije par godina, da ga izvoze u druge zemlje. Usvojena strategija namjerava riješiti ovo pitanje.


Vlada Federacije BiH utvrdila je u aprilu 2024. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. 

U razlozima za donošenje ovih izmjena i dopuna Zakona predlagač, između ostalog, pojašnjava da je provedbom Zakona ustanovljeno da nedostaje provedbeni propis kojim se konkretnije uređuje problematika deponija otpada, te se novim članom (33a) uređuje oblast koja se odnosi na deponije, a koja će biti detaljno definisana u provedbenom aktu čija će izrada uslijediti nakon stupanja na snagu ovog zakona.

Predlagač također navodi da su u prethodnim izmjenama i dopunama Zakona bile inkorporirane posebne kategorije otpada koje nisu bile u potpunosti podržane kaznenim odredbama, te da se ovim izmjenama i dopunama pristupilo njihovom uređenju u smislu definisanja iznosa novčanih kazni prema težini učinjenog prekršaja. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna, kako ukazuje predlagač, stvaraju se pravne pretpostavke za pravilnu i potpunu primjenu zakona u praksi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!