Ispunjeno manjim dijelom

Proširenje kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže

Opštine: Trebinje

Vodovod i kanalizacija se moraju nastaviti i to tako što će se koristiti odobrena kreditna sredstva i to u svrhu proširenja kapaciteta mreže, zaštite postojeće i instalacije sistema tehničke vode za cijeli grad i prigradska naselja (Petrovo polje, Gomiljani, Mostaći)….

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Mirka Ćurića obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Kako je saopćeno za Istinomjer, rekonstruisana je tehnička voda u centru grada.

2018. urađen je projekat širenja mreže u Podgljivlju, Potklisju, Podvorima. Urađen je i dio Bogdanića do novog cjevovoda- Dražin dol. Također, za rezervoar Vrelo oko 2 potpisan je ugovor za lijevu obalu.

Realizovanje projekat širenja mreže u Podgljivlju, Potklisju, Podvorima. Urađen je Bogdanića do, novi cjevovod do Dražin dola, izgradnja rezervoara Vrelo oko 2, potpisan ugovor za lijevu obalu.

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, dao je 79 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na proširenje kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže, te rješavanje problema navodnjavanja u Trebinju. Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović našao se među načelnicima sa većim uspjehom nakon dvije godine, ali treba napomenuti da je on odustao od mandata nakon oktobarskih Općih izbora na kojima je bio kandidat SNSD-a za NSRS. Međutim, Petrović od mandata nije odustao kako bi preuzeo poslaničku funkciju, nego je preuzeo dužnost v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Vodovod i kanalizacija se moraju nastaviti i to tako što će se koristiti odobrena kreditna sredstva i to u svrhu proširenja kapaciteta mreže, zaštite postojeće i instalacije sistema tehničke vode za cijeli grad i prigradska naselja (Petrovo polje, Gomiljani, Mostaći).

Luka Petrović, Platforma za lokalne izbore 2016.

U maju 2017. godine započelo se sa realizacijom ovog obećanja, i u sklopu rekonstrukcije glavne trebinjske ulice rekonstruisan je i cjevovod za tehničku vodu i nivelisanje šahtova.

Osim u uže gradsko jezgro, Petrović je obećao dovođenje tehničke vode i u prigradska naselja, te “izgradnju vodozahvata za Vodovod Trebinje i navodnjavanje Petrovog polja i Zubačkog platoa”.

Mogućnosti HET-a se moraju iskoristiti na zakonski način, kao što je: Izgradnja vodozahvata za Vodovod Trebinje i navodnjavanje Petrovog polja i Zubačkog platoa.

(Luka Petrović, Platforma za lokalne izbore 2016.)

U julu je potpisan Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na području grada Trebinja, vrijedan 5.831.043 KM. Projekt je finansiran od strane Vlade Republike Srpske (sa 85 % sredstava), sredstvima Grada Trebinja (15 %), odnosno 850.000 KM te sredstvima Svjetske banke. Radovi bi trebali biti završeni sredinom idućeg ljeta.

Na pitanja Istinomjera u kojoj je trenutno fazi proširenje kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže, rečeno nam je da je “realizacija projekata u toku”.

Rekonstruisana je tehnička voda u centru grada, a plan je u 2018. rekonstruisati i druge dijelove grada.

Ured gradonačelnika grada Trebinja, 01.08.2017.

Luka Petrović našao se među gradonačelnicima sa većim uspjehom nakon dvije godine, ali treba napomenuti da je on odustao od mandata nakon oktobarskih Općih izbora na kojima je bio kandidat SNSD-a za NSRS. Međutim, Petrović od mandata nije odustao kako bi preuzeo poslaničku funkciju, nego je preuzeo dužnost v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Zaključno sa drugom godinom mandata, prema informacijama od 29.11.2018. godine, koje smo dobili iz Gradske uprave Trebinja, do sada je realizovan projekat širenja vodovodne mreže u Podgljivlju, Potklisju, Podvorima. Novi cjevovod je postavljen do Dražinog dola, a izgrađen je i rezervoar Vrelo 2. Kada je riječ o završetku radova na HE Dabar i najavljenom početku gradnje HE Dubrovnik (II faza), u drugoj godini mandata se radilo na realizaciji ovog obećanja, obzirom da su u toku radovi na izgradnji dovodnog tunela sa tzv. ulaznom građevinom. Također, u toku su i radovi na izgradnji vodozahvata za Vodovod Trebinje i navodnjavanje Petrovog polja i Zubačkog platoa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!