Započeto

Proširenje i obogaćivanje turističke ponude sa fokusom na zaštićenim prirodnim područjima države

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Proširenje i obogaćivanje turističke ponude novim sadržajima. Poseban fokus će biti na zaštićenim prirodnim područjima države, a sve cilju izgradnje svijesti o koristima od zaštite biodiverziteta i održivog korištenja prirodnih resursa.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Ministrica okoliša i turizma FBiH Nasiha Pozder Pozder potpisala je 3.7.2023. godine ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja, koji su dobili sredstva na osnovu Programa „Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti“ iz Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – akcioni plan strategije okoliša“ utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2023. godinu. Institucije koje su dobile sredstva, u ukupnom iznosu od 237.500,00 KM su: Javno Komunalno preduzeće „ŠĆONA“ d.o.o. Fojnica, koje upravlja Spomenikom prirode „Prokoško jezero“, Javno preduzeće „Park Prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina i Zaštićeni pejzaž „KONJUH“ Banovići.

Iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH saopćili su 26.7.2023. da je ministrica Nasiha Pozder pokrenula snažnu inicijativu proglašenja novih zaštićenih odručja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je navedeno, trenutno se radi na uspostavljanju tri nova područja koja bi trebala biti proglašena zaštićenim u zadnjem kvartalu ove godine, ako se stvore svi zakonski preduvjeti za to. Nova područja su: Zaštićeni pejzaž Bara Tišina, Zaštićeni pejzaž Bara Starača te Zaštićeni pejzaž Okresanica na Majevici.

Ministrica Pozder je u prvih 100 dana mandata boravila u Bihaću, Srebreniku, Lukavcu i Kantonu 10 gdje je tema razgovora bio i razvoj turizma u ovim mjestima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!