Započeto

Proširenje i obogaćivanje turističke ponude s fokusom na zaštićena prirodna područja države

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Proširenje i obogaćivanje turističke ponude novim sadržajima. Poseban fokus će biti na zaštićenim prirodnim područjima države, a sve cilju izgradnje svijesti o koristima od zaštite biodiverziteta i održivog korištenja prirodnih resursa.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Ministrica okoliša i turizma FBiH Nasiha Pozder potpisala je 3. jula 2023. godine ugovore s javnim ustanovama zaštićenih područja koje su dobile sredstva na osnovu programa “Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH”. 

Ustanove koje su dobile sredstva u iznosu 237.500 KM jesu Javno komunalno preduzeće ŠĆONA d.o.o. Fojnica, koje upravlja spomenikom prirode Prokoško jezero; Javno preduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina i Zaštićeni pejzaž KONJUH Banovići.

Ustanove koje su u 2024. godini dobile sredstva u okviru istog programa, u iznosu 181.224 KM, jesu Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i Javno preduzeće Park prirode Blidinje d.o.o. Posušje. 


Na službenoj stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma 26. jula 2023. godine navedeno je da se trenutno radi na uspostavljanju tri nova područja koja bi trebala biti proglašena zaštićenim u zadnjem kvartalu ove godine. U pitanju su Zaštićeni pejzaž bara Tišina (Posavski kanton), Zaštićeni pejzaž bara Starača (Posavski kanton) i Zaštićeni pejzaž Okresanica na Majevici (Tuzlanski kanton). 

Federalno ministarstvo okolišta i turizma potpisalo je 19. decembra 2023. godine ugovor s Ministarstvom prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona o dodjeli sredstava za implementaciju projekata za proglašenje zaštićenih prirodnih područja bare Starače i bare Tišine. 

Skupština Posavskog kantona je sredinom juna 2024. godine usvojila Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajobraz Starača i Zakon o proglašenju zaštićenog krajobraza – kopneni krajolik Tišina, kojim se proglašavaju zaštićenim ova dva lokaliteta od važnosti s gledišta biološke raznolikosti. Zaštićeni krajobraz Starača je na području općine Odžak u površini od 424,4 ha, a na području općine Domaljevac-Šamac nalazi se zaštićeni krajobraz Tišina površine 471.91 ha.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!