Nije započeto

Pronatalitetne politike

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Socijalna politika

Demografska obnova: Stotinu mjera smo čuli koje se odnose na demografsku obnovu, ali niti jedan nije dao ono što je nužno da bi pronatalitetna politika u BiH dala rezultata. Ono što koalicija Hrvatsko Zajedništvo nudi u pronatalitetnoj politici odnosi se na majku, na majku kao temelj za demografsku politiku u svim ozbiljnim,razvijenim zapadnim zemljama što znači podrška majci. Svaka majka u BiH koja rodi troje djece bit će potaknuta,država će joj osigurati 500 KM mjesečne naknade do 18. godine najmlađeg djeteta, a svaka majka koja rodi više od troje djece imat će osiguranu zajamčenu plaću u FBiH koji iznosi oko 850 KM. Sigurni smo da bi takva politika zadržala mnoge obitelji u BiH i omogućila im da ostanu,da žive,da odgajaju svoju djecu.

Izvor: Programske smjernice 2022

U cilju poticanja rađanja većeg broja djece u Federaciji BiH, Udruženje “Porodice tri plus” predstavilo je pronatalitetne mjere za sve majke u FBiH. Nakon usvajanja mjera na kantonalnom nivou, Udruženje je uputilo pronatalitetne inicijative koje su u nadležnosti FBiH. Između ostalog, zatraženo je uvećanje i jednaka raspodjela novčanih naknada porodicama i porodicama s troje i više djece te uvećan redovni dječiji dodatak za sve porodice koji ostvaruju pravo na dječiji dodatak a imaju troje ili više djece. 

Međutim, Vlada FBiH u prvih 100 dana mandata nije osigurala obećane naknade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!