Nije započeto

Mjesečne naknade za majke troje i više djece

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Socijalna politika

Demografska obnova: Stotinu mjera smo čuli koje se odnose na demografsku obnovu, ali niti jedan nije dao ono što je nužno da bi pronatalitetna politika u BiH dala rezultata. Ono što koalicija Hrvatsko Zajedništvo nudi u pronatalitetnoj politici odnosi se na majku, na majku kao temelj za demografsku politiku u svim ozbiljnim,razvijenim zapadnim zemljama što znači podrška majci. Svaka majka u BiH koja rodi troje djece bit će potaknuta,država će joj osigurati 500 KM mjesečne naknade do 18. godine najmlađeg djeteta, a svaka majka koja rodi više od troje djece imat će osiguranu zajamčenu plaću u FBiH koji iznosi oko 850 KM. Sigurni smo da bi takva politika zadržala mnoge obitelji u BiH i omogućila im da ostanu,da žive,da odgajaju svoju djecu.
Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

Vlada FBiH je 28.3.2024. godine usvojila je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu u iznosu od 175 miliona KM, u okviru kojeg su predviđene investicije mogu ostvariti poljoprivredna gazdinstva i obrti u vlasništvu poljoprivrednika sa troje i više djece kao podrška natalitetnoj politici.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!