Započeto

Promovisanje i zaštita kulturno historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine

Partije: SDP | Oblasti: Obrazovanje

Promovisat ćemo i štititi kulturno historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2023-2025, navedeno je da će se podržavati razvoj poduzetništva turističkoga sektora i ugostiteljstva u Federaciji BiH – Podrška razvoju turizma. To podrazumijeva da bi Sektor za turizam i ugostiteljstvo trebao svoje aktivnosti usmjeriti na održivom turizmu, poštovanju društveno-kulturne autentičnosti zajednica domaćina, očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih vrijednosti, osiguranju održive i dugoročne ekonomske aktivnosti.

Programom rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, u svim kvartalima 2023. godine planirana je koordinacija aktivnosti u oblasti kulture u BiH i unaprijeđenje međunarodne saradnje u oblasti kulture u BiH. Nosilac ovih aktivnosti je Ministarstvo civilnih poslova BiH. 

Vijeće ministara je 25.7.2023. godine donijelo Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta “Međunarodna kulturna saradnja” za 2023. godinu u iznosu od 390.000 KM te Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta “Sufinansiranje projekata kulture u Bosni i Hercegovini” za 2023. godinu u iznosu od 3.097.000 KM.

U Budžetu za 2023. godinu, za Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika, izdvojeno je 1.797.000 KM. U korigovanom budžetu za Komisiju je izdvojeno 1.963.464 KM, a u prvih devet mjeseci 2023. godine utrošeno je 1.184.529 KM.

Ovim budžetom, obezbijeđeno je funkcionisanje institucije i pokriveni su samo operativni troškovi, dok kapitalnih izdataka nema.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!