Nije započeto

Promoviranje cjeloživotnog učenja

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Unaprijedit ćemo i promovirati cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih kao i socijalno isključenih mladih u dobi do 30 godina.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Početkom juna 2023. godine, Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković u intervjuu za Radio Sarajevo istaknula je da će centralne tačke njenog plana aktivnosti u ministarstvu biti, između ostalog i “funkcionalan sistem obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja”.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković razgovarala je sredinom juna 2023. godine s predstavnicima Udruženja Romski informativni centar Kali Sara o problemima obrazovanja djece romske populacije. 

Na sastanku je naglašena potreba obrazovanja romske populacije na svim nivoima, kao i važnost cjeloživotnog obrazovanja, a ministrica Duraković podsjetila je na aktuelne podrške studentima romske populacije, te projekt koji je posvećen ženama i djevojčicama romske populacije, u okviru kojeg se nastoji, prvenstveno, ekonomski osnažiti ta populacija uz adekvatnu sistemsku podršku.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti u svrhu kreiranja politike podrške u segmentu unapređenja cjeloživotnog obrazovanja u februaru 2024. godine objavilo je da sprovodi istraživanje o programima cjeloživotnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

Konkretnije aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja, nisu zabilježene u prvih godinu dana Vlade Federacije BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!