Započeto

Promocija društvene odgovornosti preduzeća

Opštine: Travnik

Promovirati društvenu odgovornost preduzeća i zajedničkih inicijativa i projekata.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Sedmica društvene odgovornosti održana je u periodu od 30.08. do 05.09.2021. godine. Načelnik Općine, Dautović organizovao je akciju uređenja i čišćenja Travnika, sa posebnima akcentom na prevenciju zaštite od poplava i požara, te bezbjednost saobraćaj kao i zaštitu životne okoline čiji je osnovni cilj unapređenje građanske I društvene odgovornosti I odnosa prema vlastitom gradu.

GENERALNI CILJ: Uređenje i održavanje ekološki zdrave sredine kroz  unapređenje društvene i građanske odgovornosti  stvaranjem novih vrijednosti zajedničkog djelovanja i direktno je vezana za ciljane grupe: :

  1. Mladi – kao buduće snage naše lokalne zajednice kod kojih se mora razvijati osjećaj zajedništava i brige o zajednici kao i potrebe da ih potičemo na građansku odgovornost.
  1. Privatni sektor– kao područje za unapređenje standarda društveno odgovornog poslovanja kao važne vrijednosti budućeg uspjeha njih samih ali i  lokalne zajednice u kojoj posluju.
  1. Mjesne zajednice- kao nosioca mjesne samouprave u sklopu lokalne zajednice koje treba poticati da ojačaju svoju ulogu u odlučivanju ali i odgovornost.
  1. NVO – nevladin sektor koji se mora profilirati kao kritički i pokretački potencijal kako bi počelo ispunjavavati i pravdati  svoju formalnu strukturu.

SPECIFIČNI CILJEVI: Definisanim  terminom  predviđenih aktivnosti (30.8. do 5.9.2021. godine) tagiranim  kao “Sedmica društvene odgovornosti” žele se postići sljedeći specifični ciljevi:

  • Čišćenje i uređenje javnih površina, vodotoka,parkova I dječijih igrališta, putnih pojasa i pojasa uz značajnije društvene objekte I šetnice, sa posebnim akcentom na prevenciju  zaštite od poplava i požara, te bezbjednost saobraćaja kao i zaštitu životne okoline.

UČESNICI: Općinska administracija,JKP „Bašbunar“, JKP“Trebišnjica, Sportsko-rekreativni centar „Vlašić“, mjesne zajednice ,GSS, nevladine organizacije, Udruženje ribolovaca „Travnik“ i „Han Bila“, Teritorijalna vatrogasna  jedinica „Travnik“, Dobrovoljna vatrogasna društva, lokalni mediji sa kojima Općina ima sklopljene ugovore, javne ustanove, privatni sektor i građani.

U oktobru 2022. godine, Općina Travnik podržala je dva projekta nastala iz projekta “Sedmica društvene odgovornosti”, za kojeg načelnik Dautović kaže da se pretvorio u projekat “Društvena odgovornost 365”. Kako je ustvrdio načelnik, društvenu odgovornost ovog puta pokazali su stanovnici/e MZ Stari Grad, a koji su uz podršku JKP “Bašbunar” i firme “Merkez Oil” d.o.o. restaurirali izletište i šetalište na lokalitetu Stara cesta u Travniku. Osim njih, društvenu odgovornost pokazali su učenici/e i uposlenici/e Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u okviru projekata “Mjesec ekologije” i “72 sata bez kompromisa”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!