Djelimično ispunjeno

Programi, politike i mjere zapošljavanja

Partije: DNS | Oblasti: Socijalna politika

Nezaposlenost kao najveći problem, zahtijeva pokretanje i povećanje proizvodnje i oživljavanje privrede, što su prioriteti kojima bi trebalo da se bave svi oblici i nivoi vlasti. Moraju se stvoriti uslovi za zapošljavanje i samozapošljavanje, u kojima niko ne smije biti bez egzistencijalnog minimuma neophodnog za civilizovan život čovjeka, kao subjekta određenih prava i dužnosti, prvenstveno onih da učestvuje u društvenom životu i u odlučivanju o ličnim pitanjima i pitanjima od zajedničkog i opšteg interesa. / DNS se zalaže za novu koncepciju rješavanja ekonomske krize, tržišta rada i stvaranja perspektive, zapošljavanja, a posebno: – donošenje i provođenje aktivnih, realnih i provodivih programa, politika i mjera zapošljavanja u cilju zaustavljanja negativnih procesa i obaveznog povećanja stope zaposlenosti (organi vlasti, socijalni partneri, zavodi i agencije za zapošljavanje i drugi);

Obrazloženje

Obećanje je djelimično ispunjeno u mandatu 2014-2018

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u decembru 2014. godine, na evidenciji je bilo 43.640 osoba, dok taj broj u oktobru 2015. godine (posljednji dostupni podaci u vrijeme pisanja obrazloženja) iznosi 41.049 osoba. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj na dan 30. septembar 2015. godine je iznosio 248.783 osobe, a na isti datum prije godinu dana je iznosio 243.102 osobe. Budući da se u Republici Srpskoj podaci o zaposlenosti objavljuju na svakih pola godine, ovaj broj se mora uzeti kao referentan i odatle je jasno da je broj zaposlenih u RS-u u porastu. U septembru 2018. godine Republika Srpska je zabilježila broj od 263.476 zaposlenih, što je najviše u njenoj istoriji, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske. To je u odnosu na mart 2017. više za 5.736 zaposlenih ili 2,2 odsto, dok je u odnosu na septembar 2016 godine više za 6.475 ili 2,5 odsto. Kada je riječ o godišnjim prosjecima, u 2017. godini u odnosu na 2016. broj zaposlenih porastao je za 2,9 odsto, u odnosu na 2012. za 9,4 odsto, a u odnosu na 2007. za 0,9 odsto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!