Započeto

Programi podizanja energetske efikasnosti

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Intenzivan rad na programima podizanja energetske efikasnosti, između ostalih kroz podršku implementaciji projekata toplifikacije stambenih objekata.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem jula 2023. godine, Vlada FBiH usvojila je informaciju Upravnog odbora projekta “Dodatno finansiranje – Energetska efikasnost u BiH” o ažuriranju liste objekata za provedbu mjera energetske efikasnosti za period 2020–2024. U martu 2024. godine, Vlada je usvojila tri programa utroška sredstava namijenjena za projekte energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada.


Na 9. sjednici Vlade FBiH održanoj 26. jula 2023. godine, Vlada je usvojila informaciju Upravnog odbora projekta “Dodatno finansiranje – Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini” za Federaciju BiH o ažuriranju liste objekata za provedbu mjera energetske efikasnosti u periodu 2020–2024. od značaja za Federaciju BiH. Istovremeno je data i saglasnost na ovu listu.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost, na listi se nalazi 12 objekata, a to su Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju – JZU SKB Mostar, Klinika za infektivne bolesti – JZU SKB Mostar, Klinika za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju i Ravnateljstvo SKB Mostar – JZU SKB Mostar, zatim Klinika za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu – JZU SKB Mostar, Klinika za plućne bolesti – Podhrastovi – JZU UKC Sarajevo, Klinika za plućne bolesti – JZU UKC Tuzla, Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku – JZU UKC Tuzla, te Policijska akademija – FMUP Sarajevo, Federalno ministarstvo pravde Sarajevo, JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić – Paviljoni 2, 3, 4 i 5 Sarajevo, kao i Klinika za interne bolesti – JZU UKC Tuzla i Dijagnostički aneks SKB Mostar – JZU SKB Mostar.

Podsjećamo, u martu 2023. godine otvoren je javni poziv za odabir korisnika Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije” za 2023. godinu. Riječ je o programu Vlade iz prošlog mandata.


Na sjednici održanoj 13. marta 2024. godine, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela odluke kojima je usvojila tri programa utroška sredstava namijenjena za projekte energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada s ciljem uštede energije u ukupnoj vrijednosti preko 16,5 miliona KM. 

Kako je tom prilikom saopćeno iz Vlade, više od 11,5 miliona KM odnosi se na Program utroška sredstava Revolving fonda za energijsku efikasnost Federacije BiH za javne objekte kod Union banke d.d. Sarajevo, dok su za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije osigurana tri miliona KM, a za Program sufinansiranja projekata energetske efikasnosti iznos od dva miliona KM.

Kada je riječ o Programu utroška sredstava Revolving fonda, iz Vlade pojašnjavaju da je svrha programa implementiranje mjera energijske efikasnosti kroz revolving model finansiranja, odnosno kroz reinvestiranje otplata u investicije energijske efikasnosti u javnim objektima. Krajnji cilj uspostavljanja Revolving fonda jeste u obezbjeđivanju održivosti projekta energijske efikasnosti u Federaciji BiH “jer će se uštede i izvršene uplate u ovaj fond koristiti za buduće projekte energijske efikasnosti. Ovaj održivi mehanizam finansiranja treba omogućiti povrat/revolving uloženih sredstava i privlačenje dodatnih sredstava”.

Što se tiče drugog projekta – utopljavanja zgrada radi uštede energije – sredstva će se raspoređivati na osnovu javnog poziva, a u skladu s opštim uslovima učešća i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom odlukom, kao redovna sredstva za odabrane programe/projekte u maksimalnoj vrijednosti finansiranja u iznosu do 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu. Iz Vlade dodaju da će se sredstva dodjeljivati korisnicima u skladu sa usvojenim programima, a na osnovu podnesenih zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Cilj trećeg projekta ogleda se u poboljšanju energetske efikasnost javnih zgrada s fokusom na fakultete, škole i vrtiće u BiH, a samim tim i pružanje javnih usluga u obrazovnom sektoru, kao i smanjenje siromaštva. Svrha projekta je, naglašavaju iz Vlade FBiH, doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju u BiH i zaštiti klime na globalnom nivou.


Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je u maju 2024. godine Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske  efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2024. godinu. Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom pozivu je 5.619.043,01 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!