Ispunjeno većim dijelom

Program prekvalifikacije za deficitarna zanimanja

Opštine: Novi Grad Sarajevo

(…) potrebno je izraditi program prekvalifikacije u saradnji sa firmama iz Novog Grada, koje imaju potrebu za radnom snagom. Kroz taj program Općina bi snosila troškove ili dio troškova za određeni period radnog angažmana, i to onoliko koliko je potrebno da se savladaju konkretna znanja i vještine neophodne za određeni tehnološki ili drugi proces u privredi.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

Općina Novi Grad Sarajevo je tokom 2017. godine objavila Javni poziv poslodavcima za prijavu za učešće u Programu „Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca“, a Javni poziv ponovljen je i u maju 2017. godine.

Radi se o jednoj od mjera podsticaja razvoju privrede i zapošljavanja, koju Općina realizira u saradnji sa poslodavcima. Općina Novi Grad Sarajevo će poslodavcima za novo zapošljavanje sufinansirati maksimalno do 1.500 KM po osobi za šest mjeseci obuke/rada, s tim da je obaveza poslodavca da po okončanju obuke, osobe čija je obuka finansirana zadrži u radnom odnosu minimalno još šest mjeseci.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 4. april 2017.

U septembru 2019. godine počela je obuka za stručno usavršavanje nezaposlenih osoba sa područja općine Novi Grad u kompaniji Cebos d.o.o., “gdje će deset osoba sa visokom i srednjom stručnom spremom usavršavati svoja znanja i vještine za rad na laserima i CNC mašinama”, a u decembru je 20 nezaposlenih osoba dobilo priliku za stručno usavršavanje u kompaniji Centrotrans – Eurolines.

Općina Novi Grad Sarajevo je tokom 2018. godine za relizaciju projekta “Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca” izdvojila 200.000 KM.

Osamdeset četiri mlade osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, imat će priliku da prođu šestomjesečnu obuku u firmama koje su ispunile uslove javnog poziva, a potom i da steknu prvo radno iskustvo u različitim oblastima počev od trgovine, prodaje, hotelijerstva do proizvodne djelatnosti.

Ugovore o sufinansiranju troškova obuke i prekvalifikacije nezaposlenih osoba sa predstavnicima osam firmi potpisao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Riječ je o firmama Tareq Hospitality, Adriatic Osiguranje, Centrotrans Eurolines, Credibil Company, Robot General Trading, Brojler, Securitas i Gramar.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 3. avgust 2019.

Tokom 2019. godine u Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori sa 23 poslodavca koji će obučiti i zaposliti 48 nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo ove je godine izdvojeno 250.000 KM. Riječ je o jednoj od deset poticajnih mjera, koje ova lokalna zajednica provodi s ciljem razvoja privrede, lokalnog ekonomskog razvoja i povećanja zaposlenosti na svom području.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 19. juni 2019.

Rebalansom Budžeta u septembru 2020. godine osigurana su i sredstva za program prekvalifikacije za deficitarna zanimanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!