U progresu

Program dvogodišnje finansijske podrške novoregistriranim biznisima i obrtničkim djelatnostima

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Program dvogodišnje finansijske podrške novoregistriranim biznisima i obrtničkim djelatnostima.

Obrazloženje

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su određene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo posljednjih nekoliko godina sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu, a kako ističu iz ove općine, kroz ovaj vid podrške razvoju privrede do 2023. godine zaposleno je više od 500 osoba.

Sufinasiranjem troškova u iznosu oko 5.500 KM tokom dvije godine, ova podsticajna mjera jedan je vid podrške stanovnicima/ama općine Novi Grad Sarajevo koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, saopćeno je iz Općine u novembru 2021. godine.

Početkom 2022. godine s još 45 novoregistriranih obrtnika s područja novogradske općine potpisani su ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja. Također je saopćeno i da je programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za još 39 osoba s Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Sredinom 2022. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je 33 ugovora o sufinansiranju troškova, dok su u septembru potpisani ugovori s još 30 početnika u biznisu.

U budžetu općine za 2022. godinu izvojeno je 30.000 KM za stavku Tekući transfer za kreditno-garantni fond za pokretanje biznisa na području Općine Novi Grad Sarajevo, dok je za istu stavku u budžetu za 2023. godinu izdvojeno 10.000 KM.

U januaru 2023. godine potpisani su ugovori sa 42 obrtnika o sufinansiranju troškova poslovanja. Kako je saopćeno iz općine, sufinansiranjem troškova početnika u biznisu omogućava se podrška novim obrtima, trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, odnosno svim djelatnostima koje se registruju na nivou općinskih službi u Kantonu Sarajevo, a vlasnici djelatnosti imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo.

U junu 2023. godine potpisano 29 ugovora o sufinansiranju troškova početnika u biznisu. Iz Općine je tada saopćeno da se ova mjera provodi kontinuirano od 2018. godine, te da je za nju do sada izdvojeno preko 1.300.000 KM.

Iz ove općine napomenuli su da je Javni poziv za ovu godinu otvoren do 31. decembra 2023. godine za sve one koji registruju djelatnost u tekućoj 2023. godini te se kontinuirano primaju zahtjevi počenika u biznisu.

Tri mjeseca kasnije, u septembru, potpisani su jos 22 ugovora o sufinansiranju troškova novoregistrovanih obrtnika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!