U progresu

Program dvogodišnje finansijske podrške novoregistriranim biznisima i obrtničkim djelatnostima

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Program dvogodišnje finansijske podrške novoregistriranim biznisima i obrtničkim djelatnostima.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Općina Novi Grad Sarajevo posljednjih nekoliko godina sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu, a kako ističu iz ove općine, kroz ovaj vid podrške razvoju privrede do 2023. godine zaposleno je više od 500 osoba.

Preuzeto: ONG Sarajevo
Preuzeto: ONG Sarajevo

Sufinasiranjem troškova u iznosu oko 5.500 KM tokom dvije godine, ova podsticajna mjera jedan je vid podrške stanovnicima/ama općine Novi Grad Sarajevo koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti.

Ovom podsticajnom mjerom, koja se pokazala pa možda i najučinkovitija, pokušavamo u prve dvije godine stimulisati one koji počinju sa svojim biznisom, one koji su se odvažili naći sami sebi radno mjesto. Želimo da im pomognemo, da oni imaju osjećaj da neko te njihove aktivnosti i njihovu spremnost da pokušaju sebi osigurati posao, vidi, cijeni i podržava. Do sada smo podržali više od 400 ljudi koji su krenuli sa svojim poslom, i nastavljamo ovu mjeru i dalje.

Pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Emir Dedović, 12.11.2021.

Početkom 2022. godine s još 45 novoregistriranih obrtnika s područja novogradske općine potpisani su ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja. Također je saopćeno i da je programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za još 39 osoba s Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Sredinom 2022. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je 33 ugovora o sufinansiranju troškova, dok su u septembru potpisani ugovori s još 30 početnika u biznisu.

U junu 2023. godine potpisano 29 ugovora o sufinansiranju troškova početnika u biznisu.

Ova podsticajna mjera provodi se kontinuirano od 2018. godine s ciljem podrške privredi i zapošljavanju. Kroz ovaj vid podrške razvoju privrede, do sada je prošlo više od 500 početnika u biznisu, te je iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo do sada izdvojeno više od 1.300.000 KM za ovu mjeru, a uz to je početnicima u biznisu pružena kontinuirana informativno savjetodavna podrška. Na taj način Općina nastoji da pomogne stanovnicima koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od 7.200 KM tokom dvije godine kontinuiranog poslovanja.

Saopćenje Općine Novi Grad, 7.6.2023.

Iz ove općine napomenuli su da je Javni poziv za ovu godinu otvoren do 31. decembra 2023. godine za sve one koji registruju djelatnost u tekućoj 2023. godini te se kontinuirano primaju zahtjevi počenika u biznisu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!