Započeto

Privlačenje investicija

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Nastojaćemo da jačamo mehanizme podrške i pomoći za nove investicije, da ohrabrimo domaće i strane investitore da ulažu na područja gdje god je to moguće. Radićemo da dodatnoj spoljnoj promociji privlačenja investitora”, rekao je Đokić.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

Više je načina na koji se može uticati na povećanje domaćih i stranih investicija u BiH, a prije svega su to poreska reforma, te poboljšanje poslovne klime, odnosno ubrzanje procesa registracije firme, dobijanja građevinske dozove i priključenja na električnu energiju – pitanja po kojima je BiH najslabije rangirana na Doing Business izvještaju Svjetske Banke za 2019. godinu.

Novimenovana Vlada RS započela je sa nekim od mjera za privlačenje investicija. Na 8. sjednici, 14. februara, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Nacrte je predložila ministrica finansija Zora Vidović. Prema njenom izjavi, navedene mjere dio su Programa ekonomskih reformi RS-a za 2019 – 2021 čiji su prioriteti podizanje konkurentnosti privrede i smanjenje sive ekonomije. 

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta. 

Nacrtom Zakona o unutrašnjem platnom prometu predlaže se formiranje Registra računa i fizičkih licakao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama, u skladu sa direktivama Evropske unije. Uvođenje Registra olakšalo bi poslovanje preduzećima, te unaprijedilo sprovođenje postupka prinudne naplate potraživanja za novčanim sredstvima, pruživši veću zaštitu povjeriocima.

Na 29. sjednici Vlade RS, iz jula 2019. godine, utvrđeni su prijedlozi seta zakona koji se odnose direktno na registrovanje poslovnih subjekata, te će se od sada ukidati potreba za fizičkm kopijamadokumenata o identitetu, stanju poreskih obaveza i zaštitnoj mjeri zabrane obavljanja djelatnosti koje će se obavljati elektronskim putem. Također, registrovanje firme će se moći obavljati elektronskim putem, uz značajno smanjenje troškova. 

Uz to, 28. novembra 2019, na 48. sjednici Vlade RS, utvrđen je Nacrt zakona o sporazumnom vandusdskom finansijskom restruktuiranju, što bi uveliko olakšalo stečajne procese unutar entiteta, kao i prevazilaženje poteškoća u ispunjavanju finansijskih obaveza od strane nesolventnih kompanija koje posluju na području RS. 

Prema podacima Centralne banke BiH iz oktobra 2019. godine, direktne strane investicije u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2019. godine iznose 650,1 milion KM, od toga 252,8 miliona u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu 2019. Bilježi se pojačan priliv u odnosu na isti period prošle godina kada je bilo zabilježeno 423,3 miliona KM. Ovo predstavlja povećanje od 53,6%. 

Posmatrano po komponentama, najviše investicija je realizovano u formi vlasničkih udjela koji su iznosili 304,8 miliona KM, dok su zadržane zarade iznosile 293,3 miliona KM. Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milion KM, zatim Hrvatske 114,2 miliona KM te Holandije 83,1 milion KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!