Ispunjeno većim dijelom

Prioriteti infrastrukture na državnom nivou

Partije: SBB | Oblasti: Ekonomija

SBB smatra da razvoj infrastrukture u oblasti (…) putne i cestovne mreže, predstavlja jedan od reduvjeta integracijskih procesa u BiH i Evropi. Stoga ovi prioriteti trebaju biti utvrđeni na nivou države BiH, kako programski tako i izvedbeno.

Obrazloženje

U aktuelnom mandatu zabilježene su aktivnosti vezane za ovo obećanje.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo je Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobaćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine na 15. sjednici, održanoj 15.7.2015. U saopštenju sa sjednice navedeno je da se okvirnom politikom želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima Evropske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da se time otvaraju vrata za finansiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata od strane Evropske unije. Na istoj sjednici je najavljeno da će usvajanje Okvirne politike pratiti i izrada strategije i akcionog plana saobraćaja BiH. Okvirna saobraćajna politika BiH za period 2015 – 2030. godine usvojena je na 15. sjednici PD PSBiH i na 8. sjednici Doma naroda PSBiH u julu 2015. godine.

Na 62. sjednici, 29.6.2016, Vijeće ministara je usvojilo Nacrt okvirne strategije transporta BiH i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da ga dostavi nadležnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, radi upoznavanja i utvrđivanja kompatibilnosti s usvojenim entitetskim strategijama. Okvirna strategija je usvojena na 64. sjednici Vijeća ministara BiH, 14.7.2016, uz strukturne prijedloge za razvoj transportnog sektora i programe za nadgradnju kapaciteta radi usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Evropske unije iz oblasti transporta.

Početkom marta 2017, Vijeće ministara usvojilo je IPA 2017 projektni prijedlog “Podrška institucionalnom i infrastrukturnom razvoju sektora prometa u Bosni i Hercegovini”, 2.3.2017. U saopštenju sa sjednice rečeno je da će projektni prijedlog vrijedan 26,2 miliona eura biti pridružen prijedlogu državnog programa IPA 2017 za koji je Evropska komisija ranije alocirala oko 40 miliona eura. Projektni prijedlog u sektoru prometa uglavnom obuhvata izradu studijsko-tehničke dokumentacije u oblasti željezničkog i cestovnog prometa, kao i tehničku pomoć za jačanje institucija u oblasti prometa. Navedeno je da je Evropska komisija povećala indikativni iznos IPA 2017 za BiH za oko 20 miliona eura, kao rezultat usvajanja Okvirne strategije prometa u BiH 2015-2030.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!