Nije započeto

Priključenje naselja Dobroševići, Ahatovići, Reljevo, Bojnik i Rajlovac na Sarajevsku zaobilaznicu

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja pristupnih rampi ili saobraćajne petlje koja će omogućiti priključenje naselja Dobroševići, Ahatovići, Reljevo, Bojnik i Rajlovac na autoput, odnosno Sarajevsku zaobilaznicu. Projekat se mora realizirati u saradnji ili uz odobrenje JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata nisu zabilježene aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Nije moguće pronaći više informacija o planiranom projektu na zvaničnoj web stranici općine ili u Budžetu za 2021, 2022. i 2023. godinu.

U junu 2021. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je konferenciju za medije povodom Odluke Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa za projekt izgradnje gradskog autoputa – brze ceste u Sarajevu, koja je donesena 3. juna 2021. godine.

Dodao je da je još u novembru 2019. godine održan sastanak u kabinetu premijera Vlade FBiH, na koji je pozvan kao načelnik Općine, a tema je bila izgradnja gradskog autoputa, odnosno radilo se o staroj ideji koja je planirana prije 50 godina, kada je grad Sarajevo izgledao sasvim drugačije, kada naselja sa druge strane tog autoputa nisu postojala. Tada je to bila ideja zaobilaznice, kao svugdje u svijetu. Međutim, nikada nije došlo do realizacije te saobraćajnice, a danas su uslovi u Sarajevu sasvim drugi, grad je izgrađen sa druge strane željezničke pruge, gdje živi barem 50.000 stanovnika.

“Na tom prvom sastanku u Vladi FBiH dogovoreno je da se formira zajednička Radna grupa koja će raditi na izradi projektnog zadatka za izgradnju gradskog autoputa, uz saglasnost svih učesnika, te da to mora biti neka vrsta brze gradske ceste koja po uslovima korištenja neće biti klasični autoput niti klasična brza cesta, zbog toga što je neophodno da tu cestu koristi okolno stanovništvo i sa jedne i sa druge strane”, kazao je načelnik na početku obraćanja prisutnim medijima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!