Nije započeto

Priključak Dervente na autoput

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornom skupu u Derventi nosilac liste Socijalističke partije za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici četiri poručio je: “Planirano je da se sljedeće godine krene sa izgradnjom petlje – priključka na autoput, jer je to pokretač razvoja našeg grada i regiona.”

Izvor: Slaven Gojković u Derventi

Tadašnji ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, tokom mandata 2018 – 2022, izjavio je 29.9.2022. da će u oktobru te godine biti raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju petlje koja će spajati opštinu Stanare i grad Derventu s autoputem “9. januar”.

Izvor: RTRS

Povezivanje Dervente i Stanara s autoputem najavljeno je još 2016. godine. Ovaj je projekat ponovo aktuelizovan u septembru 2022. godine, kada je predstavljeno idejno rješenje za saobraćajnu petlju u graničnom pojasu Dervente i Stanara. Planirano je da radovi počnu 2023. godine.

Ipak, kako piše Derventski list u martu 2023. godine, još uvijek nije raspisan tender za izradu projektne dokumentacije. Naime, iz Autoputeva RS najavili su jedinstveni tender za projektovanje i izgradnju, koji još uvijek nije raspisan.


Derventski list je 2.3.2023. godine objavio da „Autoputevi Republike Srpske“ u 2023. godini planiraju projektovanje i izgradnju petlje „Stanari“.

Prvobitni plan, kako su objasnili iz „Autoputeva“, bilo je objavljivanje javnog poziva za nabavku usluga projektovanja, poslije čega bi se išlo u pravcu nabavke usluga izgradnje petlje.

– Zbog uštede vremena i resursa, donesena je odluka da se ide u pravcu jedinstvene nabavke usluge projektovanja i izgradnje petlje – precizirali su iz „Autoputeva“.

Derventski list, 2.3.2023.

Na upit Istinomjera o pravcu ispunjenja ovog obećanja, Ministarstvo saobraćaja i veza RS saopštilo je da je inicijativa grada Derventa i opštine Stanari za prekategorizaciju puta zaprimljena u Ministarstvu 25. oktobra 2023. godine kao i da je u toku postupak analize opravdanosti i ispunjenosti uslova definisanih važećim materijalnim propisima i pravilima struke.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!