Neispunjeno

Preusmjeravanje dodatnih novčanih sredstava u nauku i obrazovanje, te istraživanje i razvoj

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Stvaranjem nove vrijednosti i rastom investicija preusmjerit ćemo dodatna novčana sredstva u nauku i obrazovanje, te istraživanje i razvoj, čime ćemo stvoriti zdrav temelj za restrukturiranje realnog sektora.

Obrazloženje

Iako su donošene odluke koje se tiču obrazovanja, nije došlo do konkretnih ulaganja novčanih sredstva u nauku i obrazovanje.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

Vijeće ministara BiH tokom svog mandata donijelo je Odluku o usvajanju „Prioriteta u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. – 2030.)“ čime su usklađeni prioriteti u ovoj oblasti s prioritetima zemalja Europske unije te bi trebao biti osiguran pristup sredstvima Europske komisije za njihovo provođenje. Sam dokument daje pregled relevantnih politika EU-a koje predstavljaju osnovu za modernizaciju nastavnih planova i programa u Bosni i Hercegovini, pregled dosadašnjih aktivnosti na tom planu, kao i popis kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih prioriteta. Uz svaki od prioriteta sastavljena je i lista aktivnosti za njihovo provođenje. Prioriteti su namijenjeni nadležnim obrazovnim vlastima i ostalim partnerima sektora obrazovanja i obuke u BiH.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesena je Odluka o usvajanju dokumenta “Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini“ – na osnovu zaključaka iz Rige (2021. – 2030.), koji predstavlja okvir desetogodišnjeg djelovanja za sve  nadležne institucije u BiH.

Prema ovom dokumentu nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini bi trebale do 2030. godine postići punu realizaciju zaključaka iz Rige, što će doprinijeti integraciji stručnog obrazovanja i obuke u tzv. Evropski prostor stručnog obrazovanja i obuke i ubrzati evropski put BiH. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!