Započeto

(Pre)kvalifikacije i dokvalifikacije za mlade

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Osposobit ćemo u kratkom roku programima (pre)kvalifikacije i dokvalifikacije mlade koji su „upropašteni“ postojećim sistemom obrazovanja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 23.5.2023. godine donio je Odluku o usvajanju programa „Obuka za tržište rada 2023“ koji će Federalni zavod za zapošljavanje realizirati u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Cilj Programa je uključiti 500 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH u programe obuke kod poslodavaca, a kako bi stekli dodatna znanja i vještine i povećali svoju zapošljivost.

Na 5. sjednici održanoj 14.6.2023. godine Vlada Federacije BiH je dala punu podršku Inicijativi za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine, koju je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Na 14. sjednici Vlade FBiH 21.9.2023. godine, usvojena je Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH. U Domu naroda federalnog Parlamenta, ova Strategija usvojena je 27.11.2023. godine.

Navedenom Strategijom kroz programe i mjere aktivnih politika zapošljavanja previđeni su i brzi programi prekvalifikacije. Strategija zapošljavanja je akcijski orijentisana platforma koja postavlja glavne reforme i mjere koje će se provoditi u Federaciji u području zapošljavanja u periodu 2023- 2030. godina.

Krajem oktobra 2023. godine pokrenuta je procedura izrade Strategije za mlade FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!