Započeto

Pravo stipendija za obrazovanje povratnicima u BiH

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Svi povratnici u BiH će imati pravo stipendija za obrazovanje, a udžbenici će biti besplatni za povratničku djecu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je javni poziv 29.11.2023. godine za dodjelu stipendija studentima povratnicima na području države Bosne i Hercegovine za akademsku 2023/2024. godinu. Kako je navedeno ovim pozivom cilj je pružiti podršku studentima povratnicima te demografskom osnaživanju i ostanku mladih u BiH. Preliminarna rang lista o utvrđivanju liste korisnika po ovom javnom pozivu objavljena je 22.12.2023. godine.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao 30.1.2024. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH ugovore o dodjeli jednokratne novčane pomoći studentima čija je ukupna vrijednost 1.053.100 KM, a iznos stipendija kretao se od 1.100 do 1.200 KM.

Kriterije ovog poziva ispunila su 933 studenta iz 66 općina i gradova u BiH, a riječ je o studentima iz različitih povratničkih sredina na području BiH. Najviše studenata bilo je iz  Stoca, Travnika, Bijeljina, Mostara, Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika i Srebrenice.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 8.4.2024. godine Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica donijela četiri odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 45.830.917 KM od čega se tri odluke odnose na raseljena lica i povratnike.

Prvi program u okviru navedenih odluka namijenjen je za raseljena lica i povratnike, a jedna od mjera uključuje finansijsku pomoć učenicima i studentima. Ukupan iznos sredstava cjelokupnog programa iznosi 25.830.917 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!