U progresu

Pravedan, transparentan i efikasan sistem poticaja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Opštine: Travnik

Osigurati pravedan, transparentan i efikasan sistem poticaja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, harmoniziran s poticajima drugih nivoa vlasti.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata provođene su značajne aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Početkom juna 2022. godine načelnik Općine Travnik raspisao je Javni poziv za dodjelu poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu.

Foto: Općina Travnik

Na osnovu Programa novčanih poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini, u ovoj je oblasti korisnicima/ama koji/e su odabrani/e putem javnog poziva dodijeljeno 12 kosilica i 16 plastenika.

U maju 2021. godine (Službene novine Općine Travnik 9/2021) objavljen je i Program novčanih poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2021. godinu.

Također, u oktobru 2021. godine objavljene su i preliminarne liste aplikanata/kinja po ovom javnom pozivu.

U budžetu Općine Travnik za 2022. godinu za poticaj poljoprivredi izdvojeno je 100.000 KM, a subvencije za poljoprivredu iznose 200.000 KM.

Početkom juna 2022. godine načelnik Općine Travnik raspisao je Javni poziv za dodjelu poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu. Kako je u pozivu navedeno, pravo na poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju sljedeće opće uslove:

– Upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata u Općini Travnik do dana objave javnog poziva, te su obavili ažuriranje podataka u 2022. godini

– Blagovremeno podnesu zahtjev za novčani poticaj s potrebnom dokumentacijom i ispune sve propisane uslove

– Zahtjev za jednu ili više vrsta proizvodnje podnosi nosilac poljoprivrednog gazdinstva (za svaku vrstu proizvodnje podnosi poseban zahtjev)

Općina Travnik, 2.6.2022. 

Kako je, pored ostalog, navedeno, odabir i obračun korisnika/ca poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu izvršit će Odbor za poljoprivredu Općinskog vijeća, a na osnovu uslova definisanih Programom novčanih poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu. 

Nakon raspisanog javnog poziva izvršen je obračun poticaja za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, dok je 24.6.2022. godine izvršena uplata na račune poljoprivrednih proizvođača. Ukupno je kroz ovaj program obuhvaćeno 475 proizvođača mlijeka, a za tu namjenu  izdvojena je 71.000 KM

Putem zvanične stranice ove lokalne zajednice svi zainteresovani proizvođači su 28.6.2022. godine obaviješteni da je rok za dostavu prijava na Javni poziv za dodjelu novčanih poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu produžen do 15.7.2022.godine. 

Za subvencije u poljoprivredi u budžetu za 2023. godinu planirano je 100.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!