Nije započeto

Povlacenje dobiti s ciljem reinvestiranja

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Uzdržavanje od povlačenja dobiti iz preduzeća u većinski državnom vlasništvu, te reinvestiranje dobiti u poslovanje tih preduzeća i poboljšanje njihovih usluga i proizvoda. (…) Kontinuirano uzdržavanje od povlačenja dobiti iz preduzeća u većinski državnom vlasništvu i njeno reinvestiranje, posebno u energetskom sektoru i sektorima komunikacijskih i namjenskih tehnologija. (…) Limitiranje povlačenja dobiti iz preduzeća u javnom vlasništvu u ovoj oblasti, s ciljem podrške investicionim i razvojnim projektima, kao i projektima i mjerama kojima se zadržava stabilan tržišni položaj ili širenje i unaprjeđenje poslovanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Tokom prvih 100 dana madata Vlade FBIH nisu zabilježene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja. 

Prema Zakonu o javnim preduzećima, u djelu u kojem se tretira raspodjela dobiti jasno je da u prvih 100 dana nije moglo doći do reinvestiranja dobiti jer se revizija koja je preduslov za reinvestiranje provodi nakon izrade finansijskog izvještaja za proteklu godinu. 

Prilikom odlučivanja o iznosu koji može biti raspoređen kao profit, uprava će voditi računa o preporukama datim od odbora za reviziju te ukupnim finansijskim obavezama javnog preduzeća u finansijskoj godini na koju se raspodjela odnosi, uključujući i iznos neto profita potrebnog javnom preduzeću u toj finansijskoj godini za realizaciju bilo kojeg zadatka iz plana poslovanja javnog preduzeća, kao i iznos kapitalnih izdataka te drugih investicija neophodnih za pravilno održavanje i rast javnog preduzeća

Zakonu o javnim preduzećima FBiH

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!