Započeto

Povećavanje izdvajanja za istraživanje

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Povećavanje izdvajanja za istraživanje i nauku na svim nivoima vlasti

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. Pored Javnog poziva za podršku programima i projektima iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH, za koji je osigurano 600 hiljada KM, dodatno su uvedeni programi podrške odbrani doktorskih disertacija te istraživanju od značaja za Federaciju. 

Kako je 6.7.2023. godine izjavila federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasne Duraković, ove godine su povećana izdvajanja za nauku, te su na osnovu pozitivnih iskustava iz ranijih godina, u proces raspodjele sredstava uključena akademska i naučna zajednica. Tim povodom potvrđeno je da je resorno ministarstvo i ove godine potpisalo ugovore sa javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji BiH u ukupnom iznosu 1,5 miliona KM, a sredstva su namijenjena podršci realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH.

Ministrica Duraković sastala se krajem jula 2023. godine sa predstavnicima UNDP-a u BiH, naglasivši tom prilikom da je neophodno investirati više u oblast nauke i tehnologija, te u kontekstu zajedničke saradnje UNDP-a i Ministarstva predložila sinergijsko djelovanje ideja i zajedničkog investiranja u nauku i obrazovanje u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!