Započeto

Povećati izdvajanja za nauku

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Povećat ćemo izdvajanja za nauku.

Izvor:

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 02.06.2023. godine. Pored Javnog poziva za podršku programima i projektima iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH, za koji je osigurano 600 hiljada KM, dodatno su uvedeni programi podrške odbrani doktorskih disertacija te istraživanju od značaja za Federaciju. 

Podsjećamo, u maju 2022. godine, za vrijeme mandata prethodne Vlade FBiH, Vlada FBiH za razvoj institucija nauke i podsticaj naučno-istraživačkog rada od značaja za FBiH izdvojila je 913.000 KM, a za finansiranje studentskog standarda 900.000 KM. Transfer za oblast nauke od značaja za FBiH vrijedan je 350.000 KM, a namijenjen je za naučnoistraživačke, istraživačko-razvojne i visokoškolske ustanove, naučna i naučnostručna društva, udruženja građana, fondacije, studentske organizacije i asocijacije, naučne radnike, istraživače i autore, komercijalne izdavače, te printane i elektronske medije. Budžet Federacije BiH za 2023. godinu, također je usvojen u prethodnom sazivu Vlade FBiH.

Na 4. sjednici 1.6.2023. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 516.443 KM uplaćenih u Budžet FBiH u 2022. godini. Ovim sredstvima finansira se ukupno 105 programa i projekata, a koje je Federalno ministarstvo nakon provedenog javnog poziva predložilo Vladi.

Sa 94.146 KM finansira se 19 programa i projekata iz oblasti „Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije prosjačenja“, dok se sa iznosom od 422.297 KM finansira 86 programa i projekata iz oblasti „Učestvovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki“.

Početkom jula 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke potpisalo je ugovore sa javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, a sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM namijenjena su za podršku realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH. Prema riječima federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasne Duraković, ove godine su povećana izdvajanja za nauku. Također, na osnovu pozitivnih iskustava iz ranijih godina, u proces raspodjele sredstava, ponovo je uključena akademska i naučna zajednica.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!