Djelimično ispunjeno

Povećanje zaposlenosti kroz poticaje samozapošljavanju

Opštine: Trebinje

Svjedoci smo da su se sredstva HET-a za samozapošljavanje putem Grada Trebinja nedovoljno davala (zahtjevane hipoteke, nekada stan, nekada kuća, žiranti) i nisu se pravilno koristila (primjer pčela, automobila…), zato će se novim pravilnikom davati svima mogućnost da dođu do ovih sredstava, ali će biti veća kontrola ovog procesa. Grad Trebinje će početkom naredne godine objaviti javni poziv za samozapošljavanje i korišćenje sredstava iz hidroakumulacija. Naš zadatak je da rješavamo ogromnu nezaposlneost samozapošljavanjem i pomognemo porodicama da stanu na zdrave noge.

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Mirka Ćurića ovo obećanje je djelimično ispunjeno.

Izvor: Platforma za lokalne izbore 2016. godine

Samostalni preduzetnici sa područja grada Trebinja, koji su se prijavili za Program dodjele podsticajnih sredstava za zapošljavanje Grada Trebinja, potpisali su krajem juna tekuće godine ugovore sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

Ugovorima su definisani uslovi pod kojima Grad dodjeljuje podsticajna sredstva, kao i obaveze koje su preduzetici dužni ispuniti prema licima koja zapošljavaju.

Programom je obuhvaćeno 12 poslodavaca koji će zaposliti ukupno 15 lica.

Vrijednost programa je oko 75,000 KM, a ugovorima je definisano da minimalni iznosi neto plata budu 600 KM za srednju, 700 KM za višu i 800 KM za visoku stručnu spremu. Po odluci poslodavca, iznosi neto plate mogu biti i veće.

Za podsticaje su se mogli prijaviti oni poslodavci čiji broj zaposlenih nije veći od dvadeset lica. Na taj način, prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića, programom su obuhvaćeni mali i srednji privredni subjekti čija će djelatnost na ovaj način biti stimulisana.

Ovaj program je raspisan krajem 2019. godine, ali smo ugovore potpisali tek sada zbog koronavirusa. Programom smo htjeli stimulisati zapošljavanje, ali i pomoći privrednicima u našem gradu, posebno jer mnogi u prethodnom periodu nisu radili. Uprkos poteškoćama koje je stvorio novi koronavirus, Grad Trebinje nastoji zadržati i realizovati programe koji su planirani.

Mirko Ćurić, 20. juni 2020.

Tokom prve dvije godine mandara, kako je potvrđeno za Istinomjer, realizovano je zaposlenje 486 osoba.

Grad Trebinje u 2017. godini je realizovao Program podrške samozapošljavanju, ukupne vrijednosti 500.000,00 KM. Kroz programe samozapošljavanja Grada Trebinja u 2017. i 2018. godine zaposlene su 93 osobe, kroz program Boračke orgnaizacije 65 osoba, pripravnika i volontera 99. kroz programe Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u u 2017. i 2018. godini zaposlene su 232 osobe. Što znači da je zajedno realizovano zaposlenje 486 osoba.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!