Započeto

Povećanje sredstava za naučnoistraživačke projekte

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Kada je riječ o obrazovanju, Narod i Pravda zalaže se za povećanje sredstava za naučnoistraživačke projekte i dr.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) je u maju 2023. godine raspisalo Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, dok su početkom jula potpisani ugovori s javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH, pri čemu su sredstva u ukupnom iznosu 1,5 miliona KM namijenjena za podršku realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH.

Izvor: Freepik

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke krajem maja 2023. godine raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. Pored Javnog poziva za podršku programima i projektima iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH, za koji je osigurano 600.000 KM, dodatno su uvedeni programi podrške odbrani doktorskih disertacija te istraživanju od značaja za Federaciju BiH. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ukupno 14 studentskih organizacija odabrano je ovim javnim pozivom.

Podsjećamo, u maju 2022. godine, prethodni saziv Vlade FBiH je za razvoj institucija nauke i podsticaj naučnoistraživačkog rada od značaja za FBiH izdvojio 913.000 KM, a za finansiranje studentskog standarda 900.000 KM. Transfer za oblast nauke od značaja za FBiH vrijedan je 350.000 KM, a namijenjen je za naučnoistraživačke, istraživačkorazvojne i visokoškolske ustanove, naučna i naučnostručna društva, udruženja građana, fondacije, studentske organizacije i asocijacije, naučne radnike, istraživače i autore, komercijalne izdavače te printane i elektronske medije. Aktuelni budžet Federacije BiH za 2023. godinu također je usvojen u prethodnom sazivu Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke potpisalo je početkom jula 2023. godine ugovore s javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, a sredstva u ukupnom iznosu 1,5 miliona KM namijenjena su za podršku realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH.

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih univerziteta u Federaciji BiH – Univerzitet u Sarajevu (558.000 KM), Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru (144.000 KM), Sveučilište u Mostaru (198.000 KM), Univerzitet u Bihaću (126.000 KM), Univerzitet u Zenici (144.000 KM), Univerzitet u Tuzli (234.000 KM) i Franjevačka teologija Sarajevo (24.000 KM) – te s univerzitetskim kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, odnosno Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru (po 24.000 KM). 

Prema riječima federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasne Duraković, ove su godine povećana izdvajanja za nauku.

“Podrška je dodijeljena putem ugovora, bez javnog poziva, odnosno direktno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji BiH, koje, u skladu s vlastitim strateškim opredjeljenjima i razvojnim potrebama, odlučuju o utrošku dodijeljenih sredstava, a u okviru definiranih programa”, kazala je ministrica Duraković, naglasivši kako se sredstva mogu koristiti za realizaciju naučnih projekata u okviru 11 programa.

Njima su, među ostalim, obuhvaćeni programi podrške naučnog usavršavanja na doktorskom studiju, izdavanju naučne literature i referentnih časopisa, međuinstitucionalne naučnotehnološke saradnje međunarodnog karaktera, organizacije domaćih i međunarodnih naučnih skupova i istraživanja od značaja za Federaciju BiH te sufinasiranja istraživačkog rada i studijskih boravaka. Također, ovi se ugovori odnose i na projekte i programe opremanja naučnih i visokoškolskih ustanova kada je u pitanju uređenje prostora te nabavka prioritetne opreme za naučnoistraživački i istraživačkorazvojni rad, a njima su i precizno uređena prava i obaveze institucija, dok će Ministarstvo intenzivirati nadzor nad namjenskim utroškom sredstava. 

Kako ističu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu osigurano je skoro četiri miliona KM za oblast nauke, a sredstva će biti dodijeljena i putem javnog poziva ostalim naučnim ustanovama i društvima te pojedincima koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova, kao i za podršku izdavanju akademskih i naučnih časopisa iz područja društvenih i humanističkih nauka u ovoj godini. Dio sredstava bit će dodijeljen u okviru konkursa za finansiranje naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije BiH u različitim naučnim oblastima te za finansiranje preuzetih obaveza po osnovu bilateralnih sporazuma u okviru međunarodne naučnotehnološke saradnje

Ministrica Duraković sastala se krajem jula 2023. godine s predstavnicima UNDP-a u BiH. Naglasila je da je neophodno investirati više u oblast nauke i tehnologija. U kontekstu zajedničke saradnje UNDP-a i Ministarstva, predložila je sinergijsko djelovanje ideja i zajedničkog investiranja u nauku i obrazovanje u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!