Započeto

Povećanje sigurnosti i brzine željezničkog saobraćaja

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Ubrzavanje implementacije infrastrukturnih projekata koji imaju za rezultat povećanje sigurnosti i brzine željezničkog saobraćaja, u prvom redu kroz izgradnju sigurnih pružnih prijelaza, te adekvatno održavanje pružnih pojaseva.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su u 9.5.2023. godine pustile u rad dva nova automatska uređaja za regulisanje saobraćaja sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na dva željezničko-cestovna prelaza u Gradu Lukavcu.

Vlada FBiH usvojila je 21.12.2023. godine Program utroška sredstava kapitalnog transfera za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu od 8.506.000,00 KM.

Od ovog iznosa za sanaciju pruge između Semizovca – Rajlovca predviđeno je 506.000,00 KM, a za investiciono ulaganje u donji stroj – zaštitne mreže na prugama Sarajevo – Čapljina, Bosanski Šamac – Sarajevo i Brčko – Banovići predviđeno je 2.000.000,00 KM.

Investiciono ulaganje u nabavku pružne mehanizacije predviđeno je 2.800.000,00 KM, a za daljinsko upravljanje postrojenjima za napajanje elektrovuče na prugama: Doboj (Maglaj) – Sarajevo i Sarajevo – Čapljina 3.200.000,00 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!