Djelimično ispunjeno

Stvaranje preduslova za uspješnu politiku razvoja

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Petar Đokić rekao je na Sokocu da je osnovna poruka biračima da treba stvoriti preduslove da Srpska može nastaviti dosadašnju veoma uspješnu politiku razvoja.“To možemo postići odlučnom politikom podrške novim investicijama, prije svega naših ljudi koji već imaju kapital, a to možemo činiti propisima kojima ćemo omogućiti njihovo stimulisanje, poput mjere kojom smo nedavno uveli i povećali neoporezivi dio dohotka”, rekao je Đokić novinarima nakon predizborne tribine SP-a.

Izvor: socijalisti.ba

“Uzevši u obzir da je mjera povećanja neoporezivog dijela dohotka donešena tik pred novi saziv Vlade RS, gdje je uspostavljeno povećanje na 500 KM odbitaka, odnosno 6.000 KM odbitaka godišnje. Mjera je počela sa primjenom 1. augusta 2018. godine.

Na 86. sjednici Vlade Republike Srpske utvrđen je Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske.

Kako je navedeno, osnovni razlog za donošenje Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske je poboljšanje poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija. Nacrt ovog zakona nalazi se u parlamentarnoj proceduri.

 Vlada Republike Srpske utvrdila je na svojoj 96. sjednici i uputila u zakonodavnu proceduru tri zakona kojima se ukidaju i smanjuju neporeska davanja. To su: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama je predloženo da se posebna republička taksa za 2021. i 2022. godinu umanjuje za 30%, odnosno 60% u odnosu na iznos koji je propisan Zakonom o posebnim republičkim taksama, dok se u 2023. godini u potpunosti ukida. Sprovođenjem reforme poreskog sistema, Vlada Republike Srpske je iskazala opredjeljenje za postepeno smanjivanje i ukidanje pomenute takse čime bi se rasteretila privreda i olakšao položaj privrednih subjekata.

Vlada Republike Srpske je uspostavila i objavila Registar poreskih i neporeskih davanja. Funkcija Registra je prepoznavanje, a posljedično i ukidanje i smanjenje neporeskih davanja sa ciljem uspostavljanja optimalnog fiskalnog opterećenja u Republici Srpskoj.

U martu 2022.godine iz Ministarstva finansija Srpske saopšteno je da je u okviru poreske reforme od 2018. godine do danas došlo je do višestrukog rasterećenja rada, povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 KM na 1.000 KM, smanjenja zbirne stope doprinosa sa 33 odsto na 31 odsto, smanjenja stope poreza na dohodak od ličnih primanja sa 10 odsto na osam odsto, kao i povećanja ličnog odbitka za izdržavane članove porodice u 100 odstotnom iznosu.

Ministarstvo navodi da ukupni efekti poreskog rasterećenja rada iznose oko 415 miliona KM, što praktično znači da se Vlada Republike Srpske godišnje odriče tog iznosa u korist radnika. 

Kod poreza na dobit izvršeno je proširenje olakšice po osnovu ulaganja u proizvodnju, čime se budžet godišnje odriče oko 5,4 miliona KM u korist poslovnih subjekata, kao i da je u prethodne tri godine na ovaj način rasterećena privreda za oko 16 miliona KM. U oblasti neporeskih prihoda ukinuta je komunalna taksa za isticanje poslovnog imena i još četiri manje takse. Posebna republička taksa je smanjivana od 2020. godine za 30 odsto, a u narednoj godini će u potpunosti biti ukinuta. Ukinute su i administrativne takse za uvjerenja, izvode i takse koje su plaćali građani. Ukupan efekat smanjenja neporeskih davanja je 30,5 miliona KM, a ta sredstva su ostala privredi i građanima.

Dodali su da je planirano da se realizuje novi Zakon o fiskalizaciji, koji je na prijedlog Vlade Srpske usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koji treba da pruži znatan doprinos smanjenju margina sive ekonomije i konkurentnosti preduzeća.

– Јasno iskazano opredjeljenje Vlade Republike Srpske koje se ogleda u mjerama ekonomske politike i koje će se nastaviti u narednom periodu jeste kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta s ciljem daljeg rasta plata i zapošljavanja u Republici Srpskoj – naglašava se u saopštenju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!