Započeto

Povećanje izdvajanja za borce na 2 miliona KM

Opštine: Bijeljina

Rekao sam ljudima u Janji – pobjedićemo olovkom, a ne konfliktom. I garantujem, kao gradonačelnik vratiću dostojanstvo borcima koje im je oduzeto i već znam kako ću to postići. Iz budžeta grada sada se za ove potrebe izdvaja iznos od 500 hiljada KM, oprostite mi na poređenju, malo više nego za higijeničarsku službu koja se brine za pse po gradu. Ovaj iznos povećaću na 2 miliona KM. Ako to ne uspijem u prvoj godini mandata, u narednim hoću sigurno, držite me za riječ.

Izvor: Ljubiša Petrović, Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine

U budžetu Grada Bijeljinа za 2023. godinu planirano 684.250 KM za odjeljenje boračko – invalidske zaštite čije je povećanje za oko pet posto u odnosu na budžet 2022. godine kada su ta sredstva iznosila 649.250 KM. Budžetom iz 2021. godine za iste namjene planirana su sredstva u iznosu od 500.250 KM.

U julu 2022. godine potpisana su 43 ugovora sa korisnicima iz kategorija demobilisani borci, ratni vojni invalidi, civilne žrtave rata, članovi porodica poginulih boraca koji se odnose na adaptaciju stambenih jedinica. Budžetski okvir za ove ugovore iznosi 103.000 KM, a pojedinačne vrijednosti ugovora bile su u iznosima od 1000 do 5000 KM.

Iz Gradske uprave Bijeljina za Istinomjer su odgovorili da je 2022. godine, kada se izuzmu pozicije civilne zaštite i preduzeće Patriot koje zapošljava invalide za Odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu izdvojeno 714.280KM u okviru kojih su se, pored jednokratnih pomoći, našli i drugi oblici davanja usmjereni ka boračkoj populaciji.

Gradonačelnik Petrović je 12.8.2021. godine potpisao 28 ugovora sa korisnicima boračko‐invalidske zaštite u iznosu od 50.000 KM. Dodijeljena novčana sredstva koristit će se za adaptaciju i dogradnju stambenih objekata.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!