Započeto

Povećanje i usklađivanje penzija s rastom troškova života

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Povećanje penzija i uvođenje sistema usklađivanja penzija sa rastom troškova života.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je 8.5.2023. godine Savez udruženja penzionera/umirovljenika Federacije BiH. Na sastanku su predstavnici Saveza istakli  problem srazmjernih penzija, a koji prima veliki broj penzionera i za koje navode da su niže od minimalnih. Savez je kao prioritetnu temu delegirao posljednju odluku prethodne Vlade o vanrednom usklađivanju penzija za 3,9 posto. Prema njihovim riječima, odluka je donesena bez konsultacija, te nije išla u prilog poboljšanju kvaliteta i standrada života penzionera. Ministar Delić iskazao je volju da se navedena odluka revidira i izvrše korekcije koje će biti u skladu sa aktuelnim stanjem na tržištu, odnosno inflatornim kretanjima.

Ministar Delić je 11.5.2023. godine održao sastanak u sjedištu Fonda PIO/MIO u Mostaru gdje se sastao sa direktorom Fonda Zijadom Krnjićem, zamjenikom direktora Fonda Veselkom Čerkezom i predsjednikom Upravnog odbora Eugenom Ćubelom. Sastanak je organizovan s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja kod revidiranja odluke prethodne vlade o isplati penzija po osnovu ovogodišnjeg vanrednog usklađivanja. 

Na održanoj trećoj sjednici Vlade FBiH 19.5.2023. godine donijeta je Odluka kojom će se, u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidsko osiguranju FBiH, vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,9 biti izvršeno sa penzijama za maj 2023. godine. Za realizaciju navedene odluke bio je zadužen Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje. Stupanjem na snagu ove Odluke prestala je da važi ranija Odluka Vlade FBiH od 27.4.2023. godine o vanrednom usklađivanju penzija.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić izjavio je da će Vlada FBiH izdvojiti 14 miliona KM za usklađivanje visine penzija u skladu sa rastom BDP-a u 2022. godini. Naglasio je da je značajno što odluka odmah stupa na snagu, tako da će penzije u maju biti uvećane za 3,9 posto te je početkom juna isplaćena uvećana majska penzija.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila akontativno usklađivanje penzija u iznosu od pet posto od 1. januara 2024. godine, a koje se penzionerima isplaćuju od februara 2024. godine.  

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO, na sjednici održanoj 15. aprila 2024. godine, donio je odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024 godinu. Prema navedenoj odluci, penzije se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. januara 2024. godine.

Vlada Federacije BiH je 30.4.2024. godine na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela odluku kojom se daje saglasnost za usklađivanju vrijednosti općeg boda za 2024. godinu, u skladu sa članom 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 13,6 posto, te iznosi 20,74 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!