Započeto

Povećanje ekoloških mjera i standarda za unapređenje turizma

Opštine: Neum

Povećanje ekoloških mjera i standarda za unapređenje turizma i ekološki održivog razvoja u našoj općini.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Općina Neum od februara 2024. godine sudjeluje u projektu eWaster. Prethodno je, početkom juna 2023. godine, u Neumu postavljen prvi e-kontejner za električni i elektronski otpad, a u 2022. godini potpisana je Druga deklaracija iz Ulcinja o sprečavanju morskog otpada.

Izvor: Općina Neum

Općina Neum jedina je općina u Bosni i Hercegovini koja je pristupila projektu “Sprečavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom (eWaster)”. Ciljevi ovog projekta su, kako je navedeno na internet-stranici Općine Neum, između ostalog i promocija lokalne i regionalne politike za bolje upravljanje e-otpadom te promocija novih inovativnih modela ekoposlovanja.

Projekat eWaster okuplja 11 partnera i 14 pridruženih, pokrivajući šest država članica EU i jednu državu IPA-e, koji će odobriti 10 novih akcijskih planova za gospodarenje e-otpadom koji pokrivaju glavne preporuke “Inicijative za cirkularnu elektroniku” iz Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju EU.

U septembru 2023. godine u radnoj posjeti Općini Neum boravila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, gdje se sastala s načelnikom Općine Draganom Jurkovićem. Fokus ove posjete stavljen je na zaštitu okoliša, s posebnim naglaskom na konkretne probleme, poput zaštite poluotoka Klek, te sanacije lokalnog odlagališta otpada “Klepovica”.

Na ovom sastanku razgovaralo se i o ideji postavljanja podzemnih kontejnera na nekoliko ključnih lokacija uz obalu radi postizanja što većih ekoloških standarda kada je riječ o gospodarenju otpadom, kao i infrastrukturnih projekata poput širenja plažnih kapaciteta i produžetka šetnice, a sve u svrhu podizanja kvalitete života kako domaćega stanovništva, tako i turista koji dolaze u Neum. 

Početkom juna 2023. godine u Neumu je postavljen prvi e-kontejner za električni i elektronski otpad na temelju javnog poziva iz oktobra 2022. godine na koji je aplicirala Služba za stambeno-komunalne poslove, izgradnju i razvoj. Iz Općine Neum dodali su da je vrijednost investicije oko 200.000 KM, koja će osigurati “pružanje besplatne usluge odlaganja e-otpada za stanovništvo, čime će se smanjiti količina elektro otpada na deponijama i ista preusmjeriti u reciklažni sektor”.

U maju 2022. godine, u Neumu je provedena akcija predsezonskog čišćenja obale, a u oktobru je provedena akcija čišćenja Ulice kralja Tomislava.

U sklopu regionalne radionice o sprečavanju morskog otpada u državama Zapadnog Balkana, 9. februara 2022. potpisana je Druga deklaracija iz Ulcinja o sprečavanju morskog otpada, kojom se definiše trajna opredijeljenost općina i gradova potpisnica na sprečavanju nastanka morskoga otpada i zaštita okoliša, usaglašena s nacionalnim međunarodnim sporazumima i politikama poput Barcelonske konvencije, Okvirne direktive o pomorskoj strategiji, Okvirne direktive o vodama, Evropskog zelenog plana, Zelene agende za Zapadni Balkan te lokalnim strategijama i planovima.

Potpisnice ove deklaracije jesu jedinice lokalne samouprave: Ulcinj (Crna Gora), Neum i Trebinje (Bosna i Hercegovina) te Lješ i Finiq (Albanija).

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!