Neispunjeno

Povećanje domaće proizvodnje i poticaj izvoza iz BiH

Partije: DF | Oblasti: Ekonomija

Povećanje domaće proizvodnje i poticaj izvoza iz Bosne i Hercegovine kroz djelovanje makrofinansijskih politika sa posebnim osvrtom na mjere fiskalne politike.

Izvor: DF - GS Izborni program 2018

Analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, koju je usvojio Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pokazuje da je ukupna robna razmjena BiH iznosila 27,4 milijarde KM i bila je smanjena za 11,6% u odnosu na prethodnu godinu.

U 2020. godini zabilježen je pad izvoza za 8,5%, ali i pad uvoza za 13,4%, što je utjecalo na  rast stope pokrivenosti uvoza izvozom za 3,3%. 

Do zaključenja obećanja, dostupni su podaci za prvi kvartal 2021. godine, kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni. Ukupna robna razmjena BiH u tom periodu iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM, te je zabilježen vanjskotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit je bilježio pad od 19,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

Treba napomenuti da je u junu 2022. godine Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Cilj ove odluke bio je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprečavanje kritične nestašice tih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka se primjenjuje 90 dana od dana stupanja na snagu, a po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!